Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Resultat från GMO-forskning väcker oro

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 13:45.
Yle Nyheter TV-nytt inslag: Alarmerande rapport om GMO-produkter - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Enligt ny fransk vetenskaplig forskning vid universitetet i Caen kan genetiskt modifierade organismer, GMO, utgöra en fara för hälsan. Man har utfört forskning med GMO på råttor och resultaten har skapat stora rubriker i pressen.

I studien har råttorna enbart fötts upp med GMO-odlad majs. De har oftare drabbats av allvarliga sjukdomar jämfört med råttor som inte ätit genmodfierad majs.

Forskningen har gett upphov till en rad protester och stor oro i Frankrike - inte minst då forskarna kan ha utsatts för spioneri vilket för tankarna till en thriller.
- Under forskningen vågade vi inte tala om våra rön i mobiltelefonen. Vi var mycket rädda för att utsättas för spioneri av företag som använder sig av GMO, säger Christian Vélot, en av forskarna som medverkat i den franska studien om råttor och GMO.

Stort genomslag för resultatet
Undersökningen vid universitet i Caen var topphemlig. Forskningen visar att råttor som enbart fötts upp med GMO-odlad majs fått cancer i dubbel så hög utsträckning som råttor som inte äter genmodifierad majs.

Enligt fransk press ska den genmodifierade majsen komma från företaget Monsanto. Resultatet har slagit ned som en bomb i Frankrike.

Professor Gilles-Eric Séralini, som lett undersökningen, förklarar att sjukdomen drabbat hanar i levern och njurarna, medan honor fått tumörer i brösten. Undersökningen har utförts på 200 råttor och har pågått i två år.
Séralini uppger att tumörerna uppkom redan efter 4 månader.
- Nu måste man ifrågasätta varför myndigheterna godkänt GMO i vår mat, säger han till media.

Ekologisk mat en guldgruva
De franska hushållen lägger i dag ned närmare 4 miljarder euro på ekologisk mat.

Förra året ökade marknaden med 10 procent. Man talar nu ofta om att den ekologiska matmarknaden blivit en guldgruva för många matkedjor.

Monia Lavigne konsumerar hela sin matbudget enbart på ekologisk mat. Hon har hört talas om den nya franska forskningen som visar att råttor som ätit genmodifierad majs får allvarliga sjukdomar.
- Jag har länge befarat att genmodifierad mat kan vara farligt, säger Monia utanför en av Paris många ekologiska matbutiker.

Hon pekar på den ekologiska matbutiken och säger att tack vare att där inte alls säljs genmodifierad mat så känner hon sig lugn.
- Jag vill inte utsätta mig och min familj för onödiga risker för hälsan, säger hon .

Faran med GMO är dock ännu inte är helt fastställd. Flera andra undersökningar har bevisat motsatsen, alltså att GMO inte är farligt för hälsan.
- Att det ännu inte finns tillräcklig forskning i ämnet är mycket oroväckande, säger Monia.

Kan GMO smitta?
Enligt bondeledaren och antiglobaliseringsaktivisten José Bové har få liknande undersökningar utförts under en så lång tidsperiod tidigare.

Bové är internationellt känd bland annat för att ha varit med om att förstöra många majsfält innehållandes GMO.
- Då myndigheterna i Frankrike eller EU inte uppmuntrar omfattande studier om GMO, har man sällan låtit utföra en toxikologisk undersökning som spänner över så lång tid tidigare. Allmänheten bör få veta om GMO är farligt för hälsan, säger Bové i en tv-intervju.

Bové kräver även seriösa studier om huruvida GMO på ett fält kan smitta närliggande fält där det inte finns GMO.
- De som väljer att äta mat utan GMO har rätt att vara säkra på att närliggande odlingar med GMO inte smittar de GMO-fria fälten, säger han.

Ekologen, högerpolitikern och EU-ledamoten Corinne Lepage beklagar att GMO-producenter ofta utsätter politiker och forskare för en tuff lobbying.
- De vill påverka så att inga studier riskerar finna att GMO kan vara farligt, säger hon.
.
Stormen kring GMO har blåst så kraftigt att självaste premiärminister Jean-Marc Ayrault fått lugna opinionen, genom att snabbt låta tillsätta en kommission för att klargöra de franska forskarnas resultat.
- Om bara några veckor kommer regeringens forskare med sina resultat. Bevisas det då åter igen att GMO är farligt ska vi totalförbjuda genmodifierad mat i Frankrike, lovar Jean-Marc Ayrault.

Om så blir fallet kan det innebära ett hårt slag mot industrin, men det är också svårt att genomföra i praktiken. En majoritet av alla industriellt förädlade livsmedel i Frankrike innehåller ingredienser från genförändrade grödor.

Inte säkerställt
Men kan man då för den skull vara säker på att den nya franska studien av genmodifierad mat är farligt för människans hälsa?
Nej, svarar specialister kritiskt som uttalat sig i flera tidningar. De menar att undersökningen bara har genomförts på råttor. Häromdagen skrev man i dagstidningen Le Monde att de råttor som använts av professor Seralini är av en typ med kort livslängd. Chansen att de skulle bli sjuka är därmed hög.

Vid andra tillfällen har företag och forskare undersökt om GMO är farligt för grisar och kor. De flesta resultaten antyder att GMO inte är farligt för djurens hälsa. Men de här undersökningarna har bara pågått i ett par månaders tid.

- Jag är medveten om att vår undersökning har sina begränsningar. Nu är det upp till staten att finansiera mer forskning i ämnet. De har pengar, det har inte vi, säger Gilles-Eric Séralini till tidningen 20 minutes.

Han tillbakavisar ändå kritiken.
- Kritikerna som gått till attack mot oss har gjort det på ett mycket oärligt vis. De är förmodligen utsända av lobbygrupper som är rädda för att själva behöva utföra nya och mer omfattande studier, säger han.

Om ett par dagar släpper forskaren en bok med den nya undersökningen. Boken lär enligt uppgifter vara förhandsbeställd i flera tiotusentals exemplar.

Kan påverka globalt
De franska forskarnas resultat har redan presenterats i tidskriften "Food and Chemical toxicology" och det kan föra med sig politiska konsekvenser utomlands.
- Det amerikanska presidentvalet kan påverkas av undersökningen, tror Christian Vélot, forskare i genteknik.

I samband med presidentvalet får invånarna i Kalifornien chansen att ta ställning till en "märkningsplikt för genförändrade livsmedel".

Om förslaget vinner, kan en GMO-märkning införas i juli 2014.
- Därmed kan hela den amerikanska livsmedelsindustrin på sikt komma att påverkas, menar forskaren.

Johan Tollgerdt, Paris

Diskussion om artikeln