Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Präst i Raseborg vann The Spiral i Finland

Från 2012
Uppdaterad 29.09.2012 11:40.
Tuija Wilman återbördar tavlan
Bild: Yle/Gitte Laurell

Tuija Wilman i Raseborg var den som spelade The Spiral allra bäst. På fredagen återlämnade hon Helene Schjerfbecks Kaliforniskan till dess rätta innehavare. Samtidigt återlämnade andra tittare och spelare de fem andra försvunna konstverken till museer runt om i Europa.

- Jag hörde om tv-serien i förväg och bekantade mig med spelet i samband med det. Under de gångna veckorna har jag har följt med tv-serien och sökt efter de försvunna tavlorna i spelet, berättar Tuija som är uppenbart överraskad över att hon var den som lyckades bäst på thespiral.eu.

Tuija, som till vardags är mamma, hustru och präst i Raseborg har i sitt spelande mest fokuserat på de olika spel och uppgifter som kunde spelas och göras hemma, vid den egna datorn.

- Jag har spelat själva spelet för att jag inte har haft möjlighet (läs tid) för övriga aktiviteter, men jag har letat efter tavlorna med jämna mellanrum och på det sättet samlat poäng.

Att Tuija fastnade för just The Spiral förklarar hon själv med att det var transmedialt. Konceptet är unikt eftersom tittaren har haft möjlighet att delta i serien både på webben och i verkligheten.

- Det är kombinationen av ett spännande program och ett spel som är det intressanta.Känslan just nu är: Vill ha mera!

Spelet på thespiral.eu är alltså över och också tv-serien närmar sig sitt slut. De lokala slutevenemangen filmades på fredag kväll och visas på tv på Yle Fem måndag 1.10 kl. 22.00.