Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samlingspartiet föreslår karensdag för sjuka

Uppdaterad 14.06.2013 13:47.

Samlingspartiet föreslår att det införs en karensdag för sjuka.

Samlingspartiets partistyrelse försökte bromsa förslaget - men partifullmäktige röstade för att partiet ska sträva efter att införa en karensdag.

Enligt Verkkouutiset vill partiet införa ett system där ingen lön betalas ut för den första sjukdagen. De följande två veckorna skulle man få 80 procent av lönen.

En liknande modell tillämpas i Sverige.

Förslaget väcker reaktioner.

SDP:s partisekreterare Reijo Paananen dömer ut förslaget. - Det här var en väntad fortsättning på Samlingspartiets hårda inställning till löntagarna. Bland tidigare förslag finns till exempel idén om att unga arbetstagare ska få sämre lön än andra, konstaterar Paananen.

Också vid fackförbunden Pro och FFC säger man absolut nej till en karensdag.

- Lön eller utan lön - det är en fråga som hänför sig till kollektivavtal och inte till Samlingspartiet, säger Nikolas Elomaa vid FFC.
- Sverige har ett annorlunda system som införts med hjälp av politiska beslut. Där man har dock kunnat konstatera att människor går sjuka på jobb och att rehabiliteringstider och sjukledigheter blivit långa. Det finns inte tid för ordentlig rehabilitering och därför blir sjukledigheterna längre.