Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dörrvakter inte skurkar, säger arbetsgivare

Från 2012
Uppdaterad 02.10.2012 06:46.
Polisen på plats på Narinkens torg
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Polisen misstänker att en del av restaurangernas dörrvakter har kopplingar till kriminella mc-gäng. Men dörrvakternas arbetsgivare anser att polisen överdriver.

- Vi har inga antydningar om sådana kopplingar säger vd Ilpo Kvick på Keski-Suomen Turvamiehet. Bolaget har 400 dörrvakter i restauranger runt om i Finland.

Också företaget HSC, som bland annat anställt dörrvakterna vid restaurang Tiger i Helsingfors, förundrar sig över polisens anklagelser.

- Vad är kopplingar? undrar regionchef Mika Mielonen på HSC.
- Det är svårt att säga vem som känner vem , nu är skriverierna om vår firma ensidiga.Det finns säkert dörrvakter bland våra anställda som känner till exempel en polis.

På centralkriminalen säger brottsuteradare Ari Karvonen att man har påträffat några fall där kopplingen är helt klar.

- Vi har påträffat några enstaka klubbmedlemmar som stått vid restaurangdörrar som dörrvakter. De har i domstol mist sina rättigheter som ordningsvakter , säger Karvonen. Han påminner att mc-gängen har internationella kontakter.

-Mc-gäng har kommit in i restaurangbranschen i Europa och i Norden och det är bara en tidsfråga när problemet blir allvarligare hos oss, tror Karvonen.

Helsingin Sanomat skrev på måndagen att man har haft restaurang The Tiger under uppsikt eftersom man misstänker att en del av restaurangens dörrvakter har kopplingar till mc-gäng.