Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nightwish - tredje gången gillt?

Från 2012
Uppdaterad 02.10.2012 15:26.
Bild: YLE / Katja Oittinen

Nightwish och Anette Olzon meddelade i går att de går sina skilda vägar. Gruppen är som bäst på turné och det är holländskan Floor Jansen som tar över bakom mikrofonen. Om Jansen blir en permanent medlem eller om hon endast hoppar in under den pågående turnén vill gruppen inte berätta.

Den 31-åriga Floor Jansen är inget nytt ansikte på metalscenen. Hon har tidigare sjungit i bland annat After Forever och ReVamp.

After Forever splittrades i början av 2009 och Jansen grundade Revamp som släppte en skiva 2010. På Revamps sajt får man ett smakprov på Jansens röst.

Jansen har studerat opera och spelar piano, gitarr och flöjt.

Hennes röst kan beskrivas som en blandning av Anette Olzons och Tarja Turunens. Turunen sparkades från Nightwish 2005.

Småningom laddas allt fler videoklipp med den nya sångaren upp på Youtube. Här finns ett kort klipp som är av de första som laddats upp.

Olzon: Jag återvänder

I will be back again, but I need a little time out

Olzon skriver på sin blogg, som hon tidigare sade att hon nu stänger, att hon kanske fortsätter att hålla den öppen. Orsaken är den uppmuntrande feedback som hon fått efter beskedet om splittringen med Nightwish.

Olzon lovar att hon kommer tillbaka, men behöver lite tid för att besluta hur och när.

Nightwish inledde sin Europaturné i mars och allting verkade gå bra. Den nya skivan Imaginaerum sålde bra och den första konserten i Joensuu var slutsåld med 7 500 fans i publiken. Efter konserterna i Finland styrde gruppen till Ryssland, Ukraina och övriga Europa. Turnén pågick till slutet av augusti.

I september var det USA som stod i tur. Turnén pågår till mitten av oktober och sedan blir det dags för konserter i Europa igen. Till Finland kommer gruppen i november med en konsert i Hartwall-arenan i Helsingfors.

Se intervju med Tarja Turunen efter att hon avskedades från Nightwish (på finska).

Floor Jansen i After Forever:

Imaginaerum blev Anette Olzons sista skiva med Nightwish.

(Yle)