Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu talar Pargasungdomarna ut om självmord

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 13:51.
Många lycktor på gravgården på alla helgons dag
Bild: YLE

Efter tre vintrar kommer våren är Kati Grönholm-Kulmalas dokumentär om ungdomars självmord i Pargas. Läs Kati Kulmalas berörande brev och se programmet på torsdag kl. 21 i Yle Fem!

I fredags förhandsvisade jag dokumentären "Efter tre vintrar kommer våren" åt Pargas-ungdomarna som medverkar i filmen. De har förlorat tre vänner/syskon pga självmord och programmet är deras berättelse.

Dokumentären gjorde starkt intryck och väckte många tankar och idéer bland de medverkande. De tycker att dokumentären är jättebra. Visningen avslutades med en flera timmars lång diskussion. Ungdomarnas önskan är att filmen skulle visas i alla högstadieskolor, yrkesskolor och gymnasier.

De anser att filmen och budskapet i den är så viktigt att så många som möjligt- särskilt tonåringar- bör titta på dokumentären. De vill att ungas självmord ska kunna diskuteras öppnare och de hoppas att programmet väcker diskussion i skolorna.

De vill bryta den totala tystnad som förekommit i Pargas de senaste två åren. De vill prata. De vill få hjälp. Och de vill hjälpa andra unga.
Talande är att efter den första filmdagen så kom gänget spontant fram till mej och sa " Tack för att vi fick prata och tack för att du lyssnade på oss!".

Så nu har de aktiverat sig för att vår dokumentär ska få så många unga tittare som möjligt!

De började med facebook. Sedan promenerade tjejerna in på Pargas Kungörelsers redaktion som i dag publicerar en kolumn på båda språken. De har bett mig hjälpa till så på måndag kommer Tiina från Radiohuset till Åbo för att intervjua två av tjejerna och satsar en stor del av torsdagens sändning på detta. Också Turun Radio vill träffa tjejerna.
Kanske något annat Yle-program vill uppmärksamma dem? Kontakta mig i så fall.

Deras aktivitet kunde vara värt att uppmärksammas också på våra sidor tycker jag. Detta är helt deras igen idé.

På ungdomarnas vägnar,

Kati Grönholm, regissör för filmen Efter tre vintrar kommer våren