Laserskivans uppgång och fall
Den här veckan har vi firat CD-skivan, som i måndags fyllde jämna 30 år. Det var i Japan den 1 oktober 1982 som Sony presenterade den första CD-spelaren för hemmabruk, kallad CDP-101. Samtidigt utkom också Billy Joels ”52nd Street”, det första musikalbumet som utgavs på CD-skiva. Slutet på den knastrande, skrapkänsliga vinylskivans drygt 30 år långa dominans på musikmarknaden var nära.
Det ursprungliga initiativet till CD-skivan härstammades från en viss Lou Ottens som var chef för ljudavdelningen på Philips i Nederländerna. Det här skedde 1974, och prototypen presenterades 5 år senare på en presskonferens i Eindhoven. Namnet Compact Disc valdes för att ordet ”Compact” anspelade på en annan Philips-pryl, ”Compact Cassette”, alltså C-kassetten, bekant från barndomens freestyle-spelare.
Samtidigt jobbade ju också Sony på sin egen digitala ljudskiva. Hotet om ett blodigt formatkrig hängde i luften, men de olika aktörerna i branschen kom slutligen överens om ett gemensamt format och en storlek på den nya skivan. Det fanns ursprungligen planer på en skiva med 20 centimeters diameter och fyrkanalsljud, men man landade till slut på den bekanta 12-centimeters plattan med två kanaler och 74 minuters kapacitet. Legenden berättar ju att Sonys dåvarande chef Norio Ohga krävde att Beethovens nionde symfoni, dirigerad av Herbert von Karajan, måste rymmas med på skivan i sin helhet. Så blev det, och här är vi, 30 år senare.
I dag ligger CD-skivans storhetstid stadigt i det förgångna. Så sent som i fjol passerade den digitala musiken, mp3:orna och liknande, CD:n på den globala musikmarknaden, och trenden är fortsatt nedåt för CD:ns del. Fullt naturligt, säger Sam Brylawski, tidigare chef på USA:s kongressbiblioteks ljudavdelning i en intervju för den amerikanska radiokanalen NPR. ”Om man ser på de senaste 110 åren så har de största formaten dominerat under 20-30 år. När 78-varvarna blev gamla och LP-skivorna tog över så kunde skivbolagen åter sälja saker som de redan hade sålt en gång. Musikindustrin tjänar på att hårdvaran måste bytas ut med jämna mellanrum”.
Men nu ska ju inte CD-skivans vänner misströsta. Ta nu C-kassetten, som officiellt har varit död i åratal; du får fortfarande köpa kassetter från välförsedda varuhus. Om du är av den sorten som gillar dålig ljudkvalitet i kombination med usel användarvänlighet.
Visste du förresten att om du skulle ta ljudspåret på en CD-skiva, de små, små groparna i aluminiumhinnan inuti plasten där informationen finns, och lägga dem efter varandra i en rak linje, så skulle linjen bli nästan 6 och en halv kilometer lång?
Är du matematiskt lagd kan du ju med den här informationen till hands räkna ut exakt hur många meter lång din favoritlåt är.
av Marcus Rosenlund