Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländarna - ett genetiskt tudelat folk

Från 2012
Uppdaterad 12.05.2016 17:06.
Bild: Juha-Pekka Inkinen.

En ny doktorsavhandling visar på stora genetiska skillnader mellan finländarna i öst och väst. Undersökningen visar också på influenser från Asien.

- Den genetiska skillnaden mellan en finländare i öst och väst är exceptionellt stort då man tar i beaktande hur kort geografisk sträcka det handlar om, säger Elina Salmela som i dag disputerar vid Helsingfors Universitet.

Skillnaden har delvis historiska skäl. Västra Finland har bosatts från väst och Östra Finland från öst. Enligt Salmela kom jordbruket i Östra Finland igång senare och då var det en förhållandevis liten grupp människor som flyttade dit för att bruka marken.

I praktiken har de genetiska skillnaderna ändå inte en speciellt stor inverkan. De genmarkörer som Salmela har undersökt är alla neutrala.
- Det har ingen effekt på hur man ser ut, hur man beter sig eller vilka sjukdomar man får, säger hon.

Influenser också från öst
Enligt Salmela härstammar finländarnas gener till stor del från Västeuropa, men det finns också influenser för öst. Mest märks det här av i Östra Finland. Generna verkar ändå inte härstamma från Ryssland, utan troligen från Sibirien eller trakten kring Uralbergen.

- Ryssarna är genetiskt närmare finländarna i väst än finländarna i öst. Det finns ändå en östlig influens på finländarna i öst som har kommit via Ryssland före ryssarna var där, säger hon.

Med i undersökningen fanns också en liten mängd personer med rötterna i svenska Österbotten. Rent genetiskt befann de sig mittemellan rikssvenskarna och de övriga finländarna.

Skillnaderna mellan öst och väst har också en verklig inverkan på genforskning som rör sjukdomar.

- Det är viktigt att vara säker på att de skillnader som kommer fram beror på sjukdomen och inte på geografi. Då man söker människor för genforskning kan alltså deras släktrötter spela in, säger hon.

Diskussion om artikeln