Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Tottos honungsmjöd

Från 2012
Uppdaterad 15.08.2013 13:36.
Sonja och Michael bland bin hos Totto Eckerman
Bildtext Sonja och Michael bland hos biodlare Totto Eckerman.
Bild: YLE/Strömsö

Den åländske biodlaren Torbjörn "Totto" Eckermans äkta honungsmjöd

Tottos honungsmjöd

Mängd: 25 glas mjöd

Tillagningstid: 2900 min, varav förberedelser 20 min

Ingredienser

  • 0.5 kilogram (kg) honung
  • 5 liter (l) vatten - ljummet
  • 3 st citron - saft och skal
  • 0.5 tesked (tsk) jäst - färsk

Instruktioner

Lös upp ett halvt kilo honung i fem liter ljummet vatten, tillsätt saften och det rivna skalet av två, tre citroner. Lös upp och tillsätt en halv tesked vanlig bakjäst i vätskan, som då inte får vara mer än fingerljummen. Låt jäsa i rumstemperatur i ett till två dygn. Häll på flaska och ställ svalt/kallt något dygn. Klart! Mjöden håller sig ett par veckor. En liten varning! Glömmer man flaskorna för länge eller för varmt finns explosionsrisk och champagneskum, men det brukar bli uppdrucket före!