Tottos honungsmjöd
Från 2012
Publicerad 05.10.2012 16:36.
Uppdaterad 15.08.2013 13:36.
Bild: YLE/Strömsö
Den åländske biodlaren Torbjörn "Totto" Eckermans äkta honungsmjöd
Tottos honungsmjöd
Mängd: 25 glas mjöd
Tillagningstid: 2900 min, varav förberedelser 20 min
Ingredienser
- 0.5 kilogram (kg) honung
- 5 liter (l) vatten - ljummet
- 3 st citron - saft och skal
- 0.5 tesked (tsk) jäst - färsk
Instruktioner
Lös upp ett halvt kilo honung i fem liter ljummet vatten, tillsätt saften och det rivna skalet av två, tre citroner. Lös upp och tillsätt en halv tesked vanlig bakjäst i vätskan, som då inte får vara mer än fingerljummen. Låt jäsa i rumstemperatur i ett till två dygn. Häll på flaska och ställ svalt/kallt något dygn. Klart! Mjöden håller sig ett par veckor. En liten varning! Glömmer man flaskorna för länge eller för varmt finns explosionsrisk och champagneskum, men det brukar bli uppdrucket före!