Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Euroländerna undertecknade ESM-avtalet

Från 2012
Uppdaterad 27.06.2014 14:44.

Den europeiska stabilitetsmekanismen ( ESM) har nu officiellt tagits i bruk. Avtalet undertecknades i dag under finansministrarnas euromöte i Luxemburg.

Stabilitetsmekanismens syfte är att trygga stabiliteten inom euroområdet, och att fungera som en buffert mot framtida ekonomiska kriser i eurozonen.

Fonden finansieras delvis med försäljningen av euroobligationer och delvis av medlemsstaterna.

På EU-toppmötet i juni bestämdes det att banker i krisande länder kan stödas direkt via den europeiska stabilitetsmekanismen. Man kom också överens om att köp av krisländernas obligationer kan finansieras direkt från ESM.

Den europeiska stabilitetsmekanismen kommer att användas bara då ett land klarar av att sköta sina skulder. Om ett land inte klarar av sina skulder måste landet inleda förhandlingar med privata placerare om skuldsanering.

ESM:s kapital är 700 miljarder euro och utlåningskapaciteten är 500 miljarder euro.

I morgon möts hela ECOFIN - det vill säga finansminstrarna från alla EU länder - och då kommer den omstridda transaktionsskatten upp till behandling.

Juncker: En historisk milstolpe

ESM leds av Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker. Han leder också eurogruppen. - Ibruktagande av ESM är en historisk milstolpe och formar penningunionens framtid, sade Juncker efter mötet.

Deltagarländerna betalar sina första fondandelar denna vecka.

Urpilainen missade ESM-möte

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) skulle representera Finland på mötet i Luxemburg men tvingades ställa in sitt deltagande på grund av sjukdom.

Understatssekreterare Martti Hetemäki från finansministeriet representerar Finland på mötet i Urpilainens ställe.