Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Placeringsbostäder intresserar mer än aktier

Från 2012
Uppdaterad 27.06.2014 14:44.
Visning i en lägenhet

OP-Pohjolas konsumentbarometer visar att i genomsnitt 22 procent skulle placeras i en placeringsbostad om finländarna fick 100 000 euro extra att placera.

Utöver det skulle 20 procent av summan placeras på ett bruks, spar- eller placeringskonto, 15 procent i tidsbundna insättningar och 9 procent i jord- och skogsegendom.

Däremot är intresset för aktier och aktiefonder rätt så svalt. Endast 12 procent av summan skulle placeras direkt i sådana. Övriga fonder och placeringsprodukter intresserar ännu mindre.

- Det stora intresset för placeringsbostäder och fastigheter är intressant. Endast cirka sju procent av hushållen har placeringsbostäder, men en betydligt större andel drömmer om dem, säger OP-Pohjola-gruppens ekonom Maarit Lindström som har specialiserat sig på privathushåll.

Lindström säger att det inte är många som inte vill placera i värdepapper. En bra beredskap innebär också att man ökar sin egendom, vilket i allmänhet förutsätter lämplig risktagning. Nu anser de svarande att bostadsplaceringar är tryggare placeringsobjekt än till exempel aktier, säger Lindström.

Undersökningen genomfördes på webben av TNS Gallup i augusti. Totalt deltog 3 673 privatpersoner i åldern 18-69 år i undersökningen.