Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Potatisodlarna misströstar i väntan på skadeersättningar

Från 2012
Uppdaterad 09.10.2012 12:34.
Översvämmad odling i Kristinestad.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Det har varit ett uselt år för många potatisodlare i Sydösterbotten. I somras kom det första skyfallet och dränkte odlingarna. Då kom drabbades 1200 hektar varav 800 var potatisodling. Nu kom helgens översvämningar och de var ännu värre.

10 miljoner euro kanske kan hittas i nåt hörn av statsbudgeten. Så lät det efter sommarens skyfall men efter den här hösten räcker inte pengarna långt, säger Susan Englund som sitter i Österbottens svenska producentförbunds styrelse.

ÖSP jobbar för skadeersättningar för översvämmningsskador

Programmet är inte längre tillgängligt

Bland odlarna börjar man lite misströsta. Skadeanmälan gjordes efter vattenskadorna i somras men inget har hörts, säger potatisodlarna Gunilla och Peter Hammarberg i Lappfjärd.

Nu kom helgens översvämningar och de har 26,5 hektar potatisodling under vatten. Det finns inte ens sättpotatis för nästa år.

Från ÖSP har man sedan i somras flera gånger varit i kontakt med jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen. Beskedet man fått är att all skörd i landet ska bärgas innan det tas beslut om skadeersättningar, berättar Englund.

- Vi hoppas ersättningarna kommer före nästa vårbruk. Nu kan inte odlarna annat än anmäla de nya skördeskadorna till lantbrukskansliet, säger hon.

30 procent av den totala odlingen är bondens självrisk. För resten får odlaren ut kanske 70 till 80 procent. Men det förutsätter att pengar finns i budgeten.

I ett uttalande på jord- och skogsbruksministerets hemsida säger minister Jari Koskinen att han kommer att föreslå ett tilläggsanslag så fort omfattningen av översvämningsskadorna är kända.