Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nobelpriset i fysik till USA och Frankrike

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 13:55.
Bild: EPA/BERTIL ENEVAG ERICSON SWEDEN OUT

Fransmannen Serge Haroche och amerikanen David Wineland tilldelas årets Nobelpris i fysik. De får priset för banbrytande forskning inom kvantmekanik och kvantoptik.

Haroche och Wineland

Serge Haroche

  • Föddes 1944 i Casablanca, Marocko.
  • Är fransk medborgare.
  • Professor vid Collège de France och École Normale Supérieure i Paris

David Wineland

  • Föddes 1944 i Milwaukee i USA.
  • Arbetar vid National Institute of Standards and Technology (NIST) och University of Colorado Boulder i USA.

Enligt Kungliga vetenskapsakademien har pristagarna på var sitt håll uppfunnit och utvecklat metoder för att styra och mäta enskilda kvantpartiklar. Haroche och Wineland har fått partiklarna att utföra konster enligt kvantfysikens regler på ett sätt som man tidigare inte trodde var möjligt.

Årets Nobelpristagare och deras forskningsgrupper har lyckats med att i laboratoriet mäta ytterst ömtåliga kvanttillstånd som tidigare var oåtkomliga för direkta observationer. Då kan de undersöka partiklarna, kontrollera dem och räkna.

Deras metoder har mycket gemensamt. David Wineland håller elektriskt laddade atomer, joner, i en fälla och mäter och styr dem med ljus, alltså fotoner. Serge Haroche gör tvärtom – fångar fotoner och mäter och styr dem med hjälp av atomer som sänds genom fällan.

Winland och Haroche delar på en prissumma på åtta miljoner kronor.

Bägge vetenskapsmännen har också tidigare tilldelats flera prestigefyllda vetenskapspris. Haroche har varit professor vid Collège de France de senaste elva åren. Wineland jobbar vid National Institute of Standards and Technology.

Staffan Normark, ständig sekreterare vid Kungliga vetenskapsakademin, presenterade pristagarna vid en presskonferens i sessionssalen i Kungliga Vetenskapsakademiens hus i Stockholm.

I fjol gick priset till professorerna Saul Perlmutter, Brian Schmidt och Adam G Riess för upptäckten av universums accelerande expansion. Forskarna observerade avlägsna exploderande stjärnor - så kallade supernovor.

Nobelpriset i fysik har delats ut sedan 1901.

Lyssna till vad professor Ralf Pettersson har att berätta om sitt arbete i Nobelpriskommittén för medicin och fysiologi! Intervjun ur Radiodoktorn.

Läs också:
SvD: Kommer att ge helt nya öppningar
Vilka blir årets Nobelpristagare?
Nobelpriset i medicin till genforskare