Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Ugnsbakade ostron med smörsås

Från 2012
Uppdaterad 27.08.2013 09:46.
Ugnsbakade ostron med smörsås
Bildtext Ugnsbakade ostron med smörsås
Bild: YLE/Strömsö

Michael Björklunds ugnsbakade japanska jätteostron från Vadehavet med smörsås.

Ugnsbakade ostron med smörsås

Mängd: 4 portioner

Tillagningstid: 50 min, varav förberedelser 30 min

Ingredienser

  • 1 st gul lök
  • 4 matsked (msk) vitvinsvinäger
  • 1 klyfta vitlök - finhackad
  • 0.5 deciliter (dl) vatten
  • 3 st äggula
  • 250 gram (g) smör
  • 12 st ostron

Instruktioner

Smörsås: Skala och skär löken och vitlöken fint. Koka lök, vinäger, vitlök och vatten i en kastrull tills hälften av vätskan återstår. BSänk värmen och vispa i tre äggulor under kraftig omrörning. Smält smöret i en annan kastrull.
Ta bort blandningen från värmen, häll i det smälta smöret litet i taget under kraftig vispning. Mixa efter det hastigt såsen slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar.

Ostron: Ställ ugnen på 250 grader. Öppna ostronen och granska att de är friska och doftar av hav. Lägg tre ostron per ugnsfast portionsskål och gratinera i fem minuter. Vid servering skeda över 1-2 matskedar sås på ostronen och servera med ett gott bröd.

Mer om ämnet på Yle Arenan