Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Räkor

Från 2012
Uppdaterad 29.11.2012 12:54.
Skalade sandräkor från Vadehavet.
Bildtext Skalade sandräkor från Vadehavet.

Räkor (Caridea) är simmande kräftdjur som förekommer i både söt- och saltvatten. Caridea delas in i 16 överordningar och dessa sedan i olika underordningar, släkten och arter, sammanlagt 3260 stycken kända. De största underordningarna är Palaemonoidea (971 arter), Alpheoidea (963) och Atyoidea (450).

Den ljusröda räka vi känner bäst till som stående ingrediens på t ex det skandinaviska smörgåsbordet är Nordhavsräkan (Pandalus borealis). Fångsten består alltid av honor, med eller utan rom, och de kan bli upp 17 cm långa. Nordhavsräkan trålas i hela Nordatlanten framför allt vid norska kusten och kring Island, men också i Nordsjön, Kattegatt och Skagerack.

I Östersjön förekommer två räkor som fiskas kommersiellt. Den ena är tångräkan, Palaemon adspersus (även Leander adspersus eller Palaemon fabricii), även kallad östersjöräka. Den andra är sandräkan eller hästräkan (se bilden), Crangon crangon.

Tångräkan är genomskinlig med gröna, grå eller rödbruna nyanser och kan bli upp till 8 cm lång. Bägge räkor förekommer längs östra atlantkusten från Shetlandsöarna, runt Brittiska öarna och mellersta Norge. De går också in i Kattegatt och Skagerack, men ända upp till Ålands hav. Tångräkan fiskas med ryssja eller håv, och i t ex Danmark serveras de ofta färskkokta och skalade som "pillede rejer". Sandräkan trålas i första hand och används både som mat och djurföda.

Jätteräkor, även kallade tigerräkor eller kungsräkor är ett samlingsnamn för stora räkor som lever i tropiska hav. Tigerräkor är egentligen namnet på den art som är vanligast bland jätteräkorna i handeln. Jätteräkor har blivit en alltmer efterfrågad delikatess, vilket har lett till att en stor industri med fiske eller odling av jätteräkor har vuxit fram i flera tropiska länder. Det är idag en av världens snabbast växande industrier, med bl a miljöförstöring som följd.