Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Debatten om BB i Jakobstad gick het

Från 2012
Uppdaterad 27.06.2014 10:53.
Lägg ner BB sa SFP:s Greta Näs, nej sa Sven Grankulla, KD och Bjarne Strengell, SDP
Bildtext Greta Näs, Sven Grankulla och Bjarne Strengell.

Ska BB i Jakobstad stängas eller inte? Den frågan tog kommunalvalskandidater från Jakobstadsregionen ställning till i en valdebatt.

Jag hoppas att det finns personer som vågar försvara BB i Jakobstad också efter valet

Diskussionen gick het mellan Sven Grankulla (KD) från Larsmo, Greta Näs (SFP) från Nykarleby och Bjarne Strengell (SDP) från Jakobstad.

Greta Näs påpekade att det egentligen inte är frågan om BB ska stängas utan när. I och med att en ny förordning, som skärper kraven på sjukhusens bemanning och jourverksamhet, träder i kraft i maj 2014 tvingas man att stänga förlossningsavdelningen. Malmska klarar inte av de nya kraven.

Så länge vi håller fast vid BB får vi nöja oss med söndriga vägar och mögliga skolor

- Vi har i medeltal en förlossning per dag i Jakobstad. Det är för få för att kunna upprätthålla en jour dygnet runt. Det är inte långt att köra till Vasa eller Karleby, säger hon.

Sven Grankulla kontrade med att förordningen fortfarande är på utlåtanderunda och vill därför vänta.

Skyll inte på att Karleby är långt borta, det är bara löjligt!

- Jag ser inga ekonomiska fördelar med att stänga BB, säger han.

Ändå måste den gemensamma social- och hälsovårdsnämnden i Jakobstadsregionen spara närmare tre miljoner euro. Men i stället för att ta ett beslut om var man ska spara valde nämnden att skjuta upp det tills efter kommunalvalet.

Programmet är inte längre tillgängligt

Den gemensamma nämnden består av 16 politiker från Jakobstad, Larsmo, Nykarleby och Pedersöre. Jakobstad är värdkommun och har ordförandeskapet. Det var ordförandes röst som avgjorde när nämnden i våras röstade om nedläggningen av BB.

Citatrutorna är tagna från kommentarer om BB-frågan på vår webbplats.