Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa hamn vill bli exporthamn

Från 2012
Uppdaterad 12.10.2012 12:29.
Lyftkranar i Vasa hamn.
Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund

Genom flera förbättringar vill hamnen i Vasa locka storföretagare att flytta sin export till Vasa hamn. I nuläget är hamnen en importhamn.

Hamndirektör Teijo Seppelin berättar att den senaste investeringen, en stor plan där industrin ska kunna förvara sina komponenter, är en viktig del för att få företagarna att flytta exporten till Vasa.
- Vi hoppas att de nu vill börja exportera från vår hamn.

Vasa hamn vill bli exporthamn

Programmet är inte längre tillgängligt

År 2010 började man förhandla med storföretagen i Vasa om möjligheterna att börja med export från Vasa hamn.
Företagen ville bli mer kostnadseffektiva. Att transportera produkter längs dåliga vägar ner till södra Finland är både dyrt och tär på miljön.

- Företagen ställde då vissa krav på hamnen för att man skulle kunna fortsätta förhandlingarna, säger projektchef Riitta Björkenheim på Vasaregionens utvecklings Ab, Vasek.

Teijo Seppelin.
Bildtext Hamndirektör Teijo Seppelin står på den nya planen.
Bild: Yle/ Luzilla Backa

Man ville ha bättre krankapacitet i hamnen, en förbättring av Vasklotbron, mer lagerutrymme i hamnen, bättre logistik och slutligen ville man också ha en direktförbindelse med Europa.
- Jag tycker att vi uppfyller de kriterier som företagen efterfrågat. Det enda som behövs nu är en linje till Europa.

För att den ska bli verklighet måste företagen bidra genom att fastställa hur stor del av exporten som skulle kunna gå via Vasa hamn.
- De förhandlingarna förs nu, berättar Björkenheim.

Små- och medelstora företag ser man positivt på de förbättringar man gjort i hamnen

Programmet är inte längre tillgängligt

Inga storföretag har velat kommentera förhandlingarna. Men från små- och medelstora företag ser man positivt på de förbättringar man gjort i hamnen. Det berättar Caj-Erik Karp som är ordförande för Kust-Österbottens företagare.

År 2011 exporterade man varor från Österbotten till ett värde av 3 329 miljoner euro. Det är 6 procent av hela landets export, uppger Tullstyrelsen.