Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fimea: Farligt att blanda förkylningsmedicin

Från 2012
Uppdaterad 26.06.2014 15:55.
Ett glas med vatten och läkemedelsburkar
Bild: Yle

Den övervakande myndigheten för läkemedelsbranschen Fimea varnar för att kombinationen av förkylningsmedicin som exempelvis Finrexin och värkmedicin kan vara farligt.

Många tänker inte på att förkylningsmedicin redan färdigt innehåller inflammationshämmande värkmedicin. Därför kan intaget av värkmedicin bli mycket stort när olika preparat används samtidigt.

Det här är ett problem speciellt med receptfria mediciner eftersom patienten inte nödvändigtvis känner till de verksamma ämnena. Av de receptfria läkemedlen är det exempelvis Acetylsalicylsyra, Ibuprofen och Ketoprofen som ökar risk för blödning i magtarmkanalen. Den sortens blödning kan i värsta fall vara dödlig.

Toleransen för värkmediciner varierar kraftigt människor emellan och de vanligaste biverkningarna är illamående och magont.

Enligt överläkare Kirsti Villikka vid Fimea ska man undvika att blanda olika värkmediciner för att undvika farliga biverkningar.

- En grundfrisk människa kan ändå använda receptfria värkmediciner utan någon större risk.

Om man däremot har andra sjukdomar eller mediciner eller behöver värkmediciner en längre tid så ska man alltid diskutera användningen med en läkare. Villikka rekommenderar också att man alltid läser bipacksedeln, oavsett vilken medicin det handlar om.

Diskussion om artikeln