Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utländska reaktioner på fredspriset

Från 2012
Uppdaterad 12.10.2012 14:33.
Bildtext Tysklands förbundskansler Angela Merkel gladde sig över priset
Bild: AFP / Lehtikuva

Europeiska kommissionens ordförande José Manuel Barroso twittrade att "det är en stor ära för alla 500 miljoner invånare inom EU att bli tilldelade Nobels fredspris år 2012".

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommenterade fredspriset på en presskonferens i Berlin. Enligt Merkel är euron mer än en valuta. I grund och botten handlar det om EU:s fredsuppdrag och gemensamma värderingar, sade Merkel. Hon sade också att priset för med sig ett större ansvar, också för henne personligen.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt gratulerade varmt européerna och kallade unionen för den starkaste och viktigaste fredskraften i vår del av världen i vår tid.

Norges utrikesminister Jens Stoltenberg gratulerade EU till priset och berömmer EU:s arbete för fred och demokrati, men betonar att Norge inte kommer att ansluta sig till unionen.

Den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström sade att det är ironiskt att just norrmännen påminner oss om hur värdefullt EU-samarbetet varit, men att det kanske är extra viktigt just nu när vi upplever den största ekonomiska krisen någonsin.