Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Antibiotikaresistenta bakterier hittas i broiler

Från 2012
Uppdaterad 16.01.2015 13:05.
12 dagar gamla broilrar
Bildtext 12 dagar gamla broilrar i en hall i Finland.
Bild: Yle/Antti Lempiäinen

ESBL-bildande tarmbakterier är motståndskraftiga mot flera typer av antibiotika. Nu har de upptäckts i broilrar. I Finland hittas de i var femte broiler.

Broileruppfödare i Finland använder ingen antibiotika. Därför misstänks importen av avelsdjur från Skottland ligga bakom spridningen av ESBL-bildande tarmbakterier. Mor- och farföräldrarna till den inhemska broilern kommer från avelsfjäderfäföretaget Aviagen i Skottland. Problemet har även upptäckts i andra nordiska länder.

I Danmark och Sverige har myndigheter hittat ESBL-bildande tarmbakterier i 44 respektive 54 procent av broilrarna. Om bakterierna sprids via livsmedelskedjan till mänskan är ännu oklart.

Sinikka Pelkonen, professor på livsmedelsverket Evira säger att konsumenter inte behöver vara rädda för att äta broiler. Om den tillreds ordentligt så dör ESBL-bildande tarmbakterier. Men det är ändå oroväckande att antibiotikaresistens förekommer i livsmedelskedjan.

– Problemet är mer på populationsnivå än på individnivå. När antibiotikaresistens blir mer allmän så kan det påverka hela vårt hälsovårdsystem. Därför är det bekymmersamt att de sprids via avelsfjäderfän runt hela Europa, säger Sinikka Pelkonen.

Hot mot folkhälsan

Världshälsoorganisationen WHO bedömer att bakterier som blir resistenta mot antibiotika är ett av de största hoten mot folkhälsan. I Europa uppskattas att 25 000 mänskor dör som en följd av bakterieinfektioner som inte går att behandla med antibiotika.

Radar: REPORTAGE: Antiresistenta bakterier i broiler

Programmet är inte längre tillgängligt

Aviagen tillbakavisar uppgifterna att de ligger bakom spridningen av ESBL-bildande tarmbakterier. Deras antibiotikaanvändning begränsas till behandling av sjuka flockar vid vissa sällsynta fall. Förebyggande användning av antibiotika har inte förekommit sedan slutet av 1990-talet.

– Det saknas vetenskapligt bevis för att vårt agerande skulle leda till spridningen av ESBL-bildande tarmbakterier, skriver bolaget i ett e-postmeddelande till Radar.

Årligen importeras cirka 80 000 avelskycklingar från Aviagen till Finland. De i sin tur är upphovet till de 55 miljoner broilrar som produceras i Finland. Årligen producerar Aviagen 66 miljoner avelsfåglar som säljs över hela världen.

Mer om ämnet på Yle Arenan