Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo hamn snart redo för fler resenärer

Från 2012
Uppdaterad 15.10.2012 12:48.
Bildtext Vikingterminalen och kajen byggs om för Viking Grace.

Åbo passagerarhamn förbereder sig på att ta emot Viking Grace som börjar trafikera mellan Åbo och Stockholm via Åland i januari.

Trafikarrangemangen kommer att läggas om och Viking Lines terminal utvidgas. På området planeras också ett parkeringshus för 400 - 500 bilar.

Antalet passagerare förväntas växa betydligt då Viking Grace tas i bruk. Redan 150 000 resor har sålts till det nya fartyget. Men det är inte den enda orsaken till att det byggs i hamnen, också i övrigt är hamnen i behov av att utvecklas och bli mera modern och funktionell.
-Hamnen har kapacitet att ta emot många fler passagerare än idag. Vi siktar på att Åbo hamn ska växa och fungera som den viktigaste knytpunkten i den skandinaviska trafiken, säger Christian Ramberg, VD för Åbo hamn.

Arbetet i hamnen framskrider enligt tidtabell. För att Viking Grace ska kunna ta i land har man förlängt kajen och terminalområdet som sträcker sig upp till Forum Marinum ska byggas om. Det blir bland annat ett område där tullen kan göra granskningar.

Nya trafikljus i korsningen av Slottsgatan och Hamngatan har redan tagits i bruk och i korsningen av Slottsgatan och Andra Tvärgatan byggs en ny rondell. När Viking Grace tas i trafik ska allt vara färdigt.

Byggandet av det planerade parkeringshuset kommer i gång i ett senare skede. Parkeringshuset kommer att placeras i närheten av terminalen och enligt Ramberg har man beaktat närheten till Åbo slott.
-Vi ska se till att det blir ett snyggt parkeringshus, det är viktigt att det passar in i helheten, säger Ramberg.

Andra förändringar är också på gång i hamnen. Förutom att passagerarhamnen byggs om planeras också nya godsterminaler och en stor LNG-terminal i Pansio. Dessutom ska Åbo hamn bli ett aktiebolag vid årsskiftet.

Bildtext Hamnen får också en ny rondell