Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

FSD: Stoppa skatteparadisen!

Från 2012
Uppdaterad 13.10.2012 20:11.

- Äntligen är politiken tillbaka i politiken. Så började Maarit Feldt-Ranta sin politiska översikt vid Finlands Svenska Socialdemokraters 99:de ordinarie kongress idag i Lovisa. Nu börjar man se tydliga skiljelinjer mellan vänstern och högern igen, fortsatte Feldt-Ranta.

- Exempel på det här är samlingspartiets förslag att införa en karensdag för den som blir sjuk. Också i frågan om transaktionsskatten, bekämpningen av skatteparadis och synen på offentlig eller privat service ser man en stor skillnad mellan socialdemokraterna och samlingspartiet, sade Feldt-Ranta.

President Tarja Halonen som talade vid kongressen tog också fasta vid bekämpningen av skatteparadisen.

- Det är bra att skatteparadis diskuteras. Det är ohållbart om det förekommer skatteparadis som leder till skattesmitning.

Thomas Wallgren från Helsingfors har varit initiativtagare då det gäller att Helsingfors inte ska köpa tjänster av företag som gömmer undan sina tillgångar i skatteparadis. Nu vill FSD gå i bräschen för att exportera de här tankarna. Wallgren förde fram ett förslag för kongressen om att just FSD ska ta initiativ till ett nordiskt samarbete i frågan.

- De nordiska länderna har alla samma etiska syn i frågan, sade Wallgren. Dessutom är det en viktig fråga i kommunalvalet eftersom alla kommuner borde gå in för att inte köpa tjänster av företag som sysslar med skattesmitning. Det kräver förstås att man måste ta reda på information, men det måste vi för att hålla kvar våra arbetsplatser i Finland.

FSD:s kongress fortsätter på söndag.

Diskussion om artikeln