Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bara hälften av invandrarna får plats på finskakurs

Från 2012
Språkkurs för invandrare i Karis
Bildtext Bara hälften av alla sökande får plats på spårkkurserna för invandrare. Fotot är från en språkkurs i Karis.
Bild: YLE/ Maria Helsing

Fler invandrarföräldrar än väntat vill lära sig finska. I höst kunde endast hälften av de sökande antas. Kurserna är skräddarsydda för invandrarföräldrar som är hemma med barn under skolåldern.

- Motivationen att lära sig finska är stor, säger Anne Rasskasov som är teamansvarig vid Arbetarinstitutets finska avdelning i Esbo.

Invandrarföräldrar som är hemma med sina barn har minst lika stort intresse av att studera språk, jämfört med dem som redan är eller försöker ta sig ut i arbetslivet.

Lagändring möjliggör nya grupper

Anställda barnvakter gör det möjligt för föräldrarna att samlas för språkstudier två förmiddagar i veckan. Deltagarna är uppdelade i sex olika grupper beroende på deras språkkunskaper.

Tanken med språkundervisningen är att också stöda ett aktivt föräldraskap och uppmuntra till delaktighet i samhället.

- Under lektionerna behandlar vi vardagliga saker som berör flyktingfamiljerna till exempel hur ett rådgivnings- eller biblioteksbesök går till, berättar Rasskasov.

I och med att lagen om främjande av integration skrevs om i fjol, har nya grupper av invandrare möjlighet att få språkundervisning. Förr måste invandraren vara kund hos Arbets- och näringsbyrån för att få dylik, kostnadsfri språkundervisning men så är det alltså inte längre.

I höst startade en specialkurs riktad till invandrarungdomar som också har varit väldigt populär, berättar Rasskasov.

Språkkurserna ordnas i Mattby, Södrik, Alberga och Mäkkylä. Nya kurser för olika grupper av invandrare startar i januari.