Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nådeårsinsamling av olovliga vapen

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 13:59.
De är mest gamla militärgevär som lämnats in till polisen i Egentliga Finland.

Olovliga vapen och sprängämnen kan utan påföljd lämnas in under tiden 23-25 oktober. Det är polisinrättningen i Mellersta Österbotten och Pedersöre härad och försvarsmakten som gemensamt står bakom den så kallade nådeårsinsamlingen. Även lovliga skjutvapen kan lämnas in.

Villkoret för att inga straff ska vidtas är att personen på eget initivativ meddelar om föremålet till polisen. Eventuella brott som begåtts med vapnen eller sprängämnen kan eventuellt bestraffas.

De inlämnade föremålen lämnas tillbaka till den rätta ägaren om det finns en sådan. Om det inte finns en sådan måste personen antingen hitta en ny ägare som har tillstånd att ha vapen eller låta polisen hitta en ny ägare. Sprängämnen som anses som farliga ska förstöras .

Innan insamlingen och under tiden som insamlingen pågår kan personer ringa till telefon 044 922 2412 (kl 8-18) och meddela om de har vapen, ammunition eller sprängämnen som får avhämtas. Man får inte själv transportera föremål eller flytta på sprängämnen.

Polisinrättningarna hoppas nu att folk inspekterar sina vindsvåningar, förråd och likande ifall det kan finnas så kallade krigsminnen eller sprängämnen där.

Polisens pressmeddelande