Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Attityderna till alkohol har blivit liberalare

Från 2012
Uppdaterad 15.10.2012 17:53.
Vinflaskor hos Alko
Bild: YLE

Finländarna har blivit liberalare i sin inställning till alkohol. På det stora hela är stödet ändå högt för en strikt alkoholpolitik.

I dagens läge är det 71 procent av finländarna som tycker att människor dricker för mycket och 66 procent tycker att inställningen till berusningsdrickande är för liberal. Båda de siffrorna har fallit med sju procentenheter sedan 2010.

Då det gäller alkoholskatten är det bara 38 procent som vill se en höjning. Stödet har minskat varje år som undersökningen har utförts. Att späda ut mellanölen har också tappat stöd. Nu är det 17 procent som efterlyser en sådan åtgärd.

En majoritet är villiga att se läromedel producerade av alkoholindustrin i skolorna. Nu ligger stödet på 52 procent, mot 55 procent för två år sedan.

I undersökningen fick deltagarna också ta ställning till ratt- och roderfylleri. Då det gäller rattfylleri är 67 procent villiga att sänka promillegränsen till 0,2 och gällande roderfylleri vill 75 procent sänka gränsen till 0,5 promille.

Samband med skattehöjningar?

Forskare Christoffer Tigerstedt vid Institutet för hälsa och välfärd THL tror att trendbrottet kan bero på att alkoholskatten har höjts de senaste åren.

- Efter skattesänkningen år 2004 har det skett flera skattehöjningar, den första år 2008. Det verkar sannolikt att den restriktiva trenden kommer till någon slutpunkt, och det är kanske det som nu har skett, säger Tigerstedt.

Utredningen utfördes av Soste - Finlands sociala och hälsa rf och besvarades av 1003 personer. Felmarginalen ligger på 2,5 procentenheter i vardera riktning. Motsvarande undersökningar har också utförts 2006, 2008 och 2010.

Diskussion om artikeln