Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Goda blommor och bär

Från 2012
Uppdaterad 03.01.2013 17:47.
Sommelier Ulrika Karlsson introducerar Sonja Kailassaari till blommiga safter.
Bildtext Sommelier Ulrika Karlsson introducerar Sonja Kailassaari till blommiga safter.

Blommor är inte bara vackra att titta på, vissa är också ätliga och riktigt goda om de tillreds på rätt sätt. När Mat så in i Norden besökte Gotland fick de bekanta sig med några av dem, fläder, hägg, syren och blåhallon. Här får du veta ytterligare litet mera om dessa tre vars gemensamma nämnare är att blommorna sitter i klasar och ger god saft.

Ulrikas recept på tre safter

Fläder (Sambucus nigra) hör till familjen desmeknoppväxter. Vid våra breddgrader odlas flädern och kan bli drygt åtta meter hög. Fläderblommorna är vita eller svagt gulaktiga och har karakteristisk stark, söt doft. Bären blir först röda. sedan svarta och glänsande. Flädern blommar i juni-juli och bären mognar under augusti.

I Norden är flädern också känd som hylle. Hylle lär ha odlats här ända sedan vikingatiden och gudinnan Freja ansågs ha sin bostad i den. Under förkristen tid ansågs flädern garantera att goda husandar skulle stanna på gården. Ett danskt ordspråk lyder: "Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo" (Där fläder ej vill gro, kan ingen människa bo).

Saft tillreds av blomklasar som blandas med citron, socker och hett vatten, varefter den får stå och dra i några dagar. Både blommor och bär blir god saft. Fläder används också till efterrätter som fromager och sorbeter. Man kan också fritera blomklasarna till dessert, på tyska kallas den rätten Hollerschöberl. Fläder används också för att smaksätta brännvin, vin och andra drycker, samt marmelader och vinäger.

Flädermarinerade jordgubbar med seg chokladsås och vaniljglass

Gin- och flädergravad lax

Hägg (Prunus padus) är ett medelstort träd i familjen rosväxter. Häggen blommar samtidigt med lövsprickningen och anger gränsen mellan vår och försommar. Häggen stenfrukter, "häggbären" mognar i augusti, är svartglänsande, väldigt söta och sträva. Fruktköttets mörka saft användes tidigare till att rödfärga vin och likörer. Häggens blommor blir god saft, men används oftare till att smaksätta brännvin. Blomman är mycket väldoftande.

Syren eller bondsyren (Syringa vulgaris) hör till syrenväxterna. Syren är en lövfällande buske som blir relativt stor. Blommorna är vit eller mörklila, eller någon mellanform alltifrån blekt blå till svagt rödlila. Syrenen blommar i slutet av våren med en behaglig söt doft. Syren kan man kandera, göra saft, sorbet, marmelad och sylt utav.

Kanderade rosenblad

Blåhallon (Rubus caesius), på Gotland kallad salmbär, är en halvbuske besläktad med björnbär. Bären påminner om mattblåa hallon. Den blommar från juni till augusti och bären mognar i augusti.
Blåhallon trivs speciellt bra i kalkhaltig jord och växer vilt i de södra delarna av Sverige samt på Gotland. I Finland har blåhallon påträffats på Åland och lokalt längs den södra och sydvästra kusten.
Blåhallonsylt används traditionellt till den gotländska saffranspannkakan och sedan 2008 i Polhemsbakelsen.