Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Markfrågor har fördröjt försäljningen av bruksbostäderna

Från 2012
Uppdaterad 17.10.2012 16:40.
Bostad i Billnäs
Bild: YLE/ Tove Virta

Att få föravtalet till bruksbostadsförsäljningen i Billnäs och Fiskars underskrivet har tagit länge, men för tillfället pågår förhandlingar som ser ut att ge resultat. Raseborgs stad och företagare Olli Muurainen har haft svårt att komma överrens om ansvarsfrågor gällande köpoptionen som finns med i det nya markarrendeavtalet.

Radio Vega Västnyland: Markfrågor fördröjer avtal om bruksbostäder

Programmet är inte längre tillgängligt

- Man måste precisera bland annat ansvaret angående eventuella föroreningar i markområden, säger beredande tjänsteman Roald von Schoulz.

Det här har delvis löst sig genom att staden helt enkelt inte kommer att förbinda sig till att sälja den mark som kan vara förorenad, säger von Schoulz. Ett återstående problem är att man ännu inte vet exakt vilka markområden det är frågan om.

Det nya arrendeavtalet som ersätter det nuvarande kommer att gälla i 40 år framåt från och med år 2015. Enligt avtalet har Muurainen rätt att under en 10 års tid köpa marken han hyr, om han köper bruksbostäderna. Arrendeavtalet omfattar ett nästan 80 000 kvadratmeter stort område av väldigt varierande mark.

En annan sak som Muurainen vill att staden preciserar innan föravtalet skrivs under är vilka organ som beslutar om vilka avtal ifall han väljer att lösa in marken i framtiden. Senast till imorgon på eftermiddagen hoppas von Schoultz på att man nått en överrenskommelse med Muurainen om alla ärenden.

Det är von Schoultz som håller i trådarna gällande bruksbostäderna från stadens sida. Stadsdirektör Mårten Johansson deltar inte alls i förhandlingarna just nu eftersom han är sjukledig i en månad.

Läs också: Inget avtal om bruksbostäderna

Diskussion om artikeln