Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Är du redo för kommunalvalet?

Från 2012
Uppdaterad 17.10.2012 15:51.
Ulrika Fagerström
Bild: Yle

Yle Åbolands sista valdebatt är avklarad, förhandsröstningen har börjat och det är en dryg vecka kvar till valdagen. Förväntningarna och stämningen på en nyhetsredaktion kan närmast beskrivas som uppspelt.

För en lokal nyhetsredaktion är det klart att ett kommunalval är en otrolig utmaning - vi vill ju få så många som möjligt att intressera sig för valet och det känns ju som om vi skulle ha världens chans att övertyga alla om att det lönar sig att försöka påverka sin närdemokrati.

Vårt mål det här valet har varit att göra valdebatterna så lättillgänliga som möjligt. Det här på många olika plan - lätta att ta till sig för att frågorna är konkreta och lättbegripliga. Debatterna har hållits på offentliga platser och publiken har haft möjlighet att följa med debatten live. Dessutom finns allt material och alla debatter givetvis också tillgängliga på vår webbplats. Vi har varit måna om att höra, förutom kandidater från de olika partierna, också vanliga kommuninvånare.

Partierna har själva fått komma med förslag på vem som representerar det egna partiet och via kommuninvånarna har vi förstås velat få fram relevanta frågor för vanliga åbobor och åbolänningar. En valdebatt ska ju helst också vara litet underhållande och dessutom ska debatten kunna föras på en tillräckligt flytande svenska.

Det som har varit slående i det här kommunalvalet är hur lätt det egentligen har varit att få svenskspråkiga representanter att delta från så gott som varje parti. I debatterna från Åbo och på Kimitoön deltog 9 partier, i debatten från Pargas 8 partier och 7 partier i St Karins. Alla partier som var med kunde erbjuda en representant med en tillräckligt god svenska.

Det här är ju otroligt positivt med tanke på de svenskspråkiga och mångfalden i regionen, samtidigt som det givetvis blir spännande att se vad en eventuell splittring av svenska röster kan ha för praktisk betydelse.

Svaret på den frågan får vi under Yle Åbolands valvaka söndagen den 28 oktober. Vi börjar sändningen strax före kl 20 och fortsätter tills vi vet hur nya fullmäktige ser ut på olika håll i vår region. Yles resultatservice kan man lungt säga att är bäst i landet och den finns tillgänglig för alla! Det betyder att du i realtid kan följa med hur det går i valet för just din kommun!

Ifall du inte ännu har bestämt dej - så logga in på svenska.yle.fi/aboland och hitta din kandidat.