Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SOTE-projektet: Ministern har riktlinjer klara

Från 2012
Uppdaterad 26.06.2014 16:02.
Bild: Yle

Omsorgsministern Maria Guzenina-Richardson (SDP) har kommit med riktlinjer för omorganiseringen av den finländska sjukvården. Förslaget har diskuterats av den hälsovårdspolitiska ministerarbetsgruppen i dag.

Partierna diskuterar förslaget under dagen. Ministerarbetsgruppen träffas igen i morgon bitti.

Enligt vad Yle Nyheter erfar strävar ministerarbetsgruppen till att ha ett förslag klart före kommunalvalet. Arbetsgruppen som förbereder reformen har tid på sig fram till årsskiftet att utarbeta sitt förslag.

Större enheter

Det är bråttom att presentera en modell för social- och hälsovårdsreformen SOTE, eftersom den är knuten till kommunreformen. Enligt de uppgifter som har läckt ut om SOTE-modellen utgår man från större ansvarskommuner som ska ta ansvar för både social- och grundsjukvården samt stora delar av specialsjukvården. I SOTE-modellen skiljer man på ansvar för sjukvården och produktionen av sjukvårdstjänster.

Den arbetsgrupp som har förberett modellen utgår från 20 ansvarskommuner med ett befolkningsunderlag på minst 50 000 invånare. De här ansvarskommunerna skulle ha ansvaret för sjukvårdsproduktionen.

Sjukvården skulle sen produceras antingen av ansvarskommunerna eller i större enheter.

Förlossningar på 10- 15 orter

Mera krävande joursjukvård skulle koncentreras till 10- 15 platser i Finland där man bland annat skulle sköta förlossningar, hjärninfarkter och hjärtinfarkter.

I praktiken innebär det att till exempel hälften av de nuvarande förlossningssjukhusen skulle försvinna.

Samtidigt skulle fem specialområden som skulle ersätta de nuvarande 20 nuvarande sjukhusdistrikten.