Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Leifs kokta torskrygg med vitsås och tångräkor

Från 2012
Uppdaterad 20.05.2015 22:56.
Leif Mannerströms kokta torskrygg
Bildtext Leif Mannerströms kokta torskrygg
Bild: YLE/Strömsö

En rätt som bekräftar Leif Mannerströms passion för fisk och husmanskost.

Leifs kokta torskrygg med vitsås och tångräkor

Mängd: 4 personer

Tillagningstid: 100 min, varav förberedelser 60 min

Ingredienser

  • 800 gram (g) torskfilé
  • 2 liter (l) vatten
  • 2 st gul lök
  • 1 st morot
  • 10 st kryddpepparkorn
  • 10 st dillstjälkar
  • 2 st lagerblad
  • 4 matsked (msk) salt
  • 2 deciliter (dl) knöltång - kokt
  • 200 gram (g) räkor - färska och skalade
  • 2 deciliter (dl) koklag - vatten, morot, salt, lagerblad och kryddpeppar
  • 4 deciliter (dl) grädde
  • 3 st ägg - hårdkokta
  • 1 deciliter (dl) persilja - hackad
  • 1 nypa kryddpeppar
  • 1 kilogram (kg) potatis

Instruktioner

Skär torskfilén i portionsbitar, salta lätt och ställ kallt.

Koklagen till fisken. Skala löken och moroten, skiva dem och koka i 15 minuter med kryddorna och vattnet i en bred kastrull eller gryta.

Vitsås: Koka två deciliter lag tillsammans med kryddor och lök, tillsätt grädden, koka till krämig konsistens. Sila, smaka av med salt och peppar. Hacka tre hårdkokta ägg. Blanda äggen i såsen och tillsätt hackad persilja.

Torskryggen: Sjud den rimmade torsken i sin koklag tills torskens innertemperatur är 42 grader. Ta upp torsken och håll den varm.

Räkor: Skala räkorna och rör in dem med finhackad, kokt knöltång.

Potatis: Koka potatisen i saltat vatten med tång (hötter). Ta upp potatisen från koket, lägg i skål och garnera med tång. Koka tången i 10 minuter innan garnering.

Lägg upp den varma torsken med räkorna och servera med vitsås och potatis som kokats i saltat vatten tillsammans med knöl- och blåstång.

Mer om ämnet på Yle Arenan