Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Försäljning ombord på nya Kvarkenfärjan viktig

Från 2012
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Wasa Express
Bildtext Blivande Wasa Express har lämnat Las Palmas hamn.
Bild: Vasa stad/ Teijo Seppelin

Den nya Kvarkenfärjan Betancuria, som ska byta namn till Wasa Express, är nu på väg till Vasa. Hon lämnade Las Palmas sent på torsdag kväll och väntas anlända till Vasa 28 oktober.

Wasa Express har förutom en fem gånger större passagerarkapacitet,1500 passagerare jämfört med 300 på RG 1, också ett större bildäck. Wasa Express har 1150 lastmeter medan RG 1 tar 840 lastmeter.

Enligt Mikael Löfqvist, vd på Scandic Trans, har fraktkapaciteten på RG 1 ändå inte varit ett problem.
- Det är positivt att färjan har större kapacitet, men det hänger på hur rederiet prissätter om kapaciteten utnyttjas eller inte.

- På kort sikt, 1-2 år, kommer vi knappast att se någon stor ökning av fraktmängderna över Kvarken, säger Vasas stadsdirektör Tomas Häyry.

Persontrafiken kan öka

Tomas Häyry och Mikael Löfqvist
Bildtext Tomas Häyry och Mikael Löfqvist.
Bild: Yle/Roger Källman

Däremot säger han att lastmetrarna kommer till användning för persontrafiken.
- Vi har sett en fin ökning av passagerarsiffrorna på linjen sedan biljettpriserna sänktes, då behövs det också plats för personbilar, säger Häyry.

Det har nu också framkommit vad färjan kostade - enligt flera olika källor ligger prislappen på 4,75 miljoner euro. Köpet finansieras till största delen med det aktiekapital på tre miljoner euro som ägarna Vasa stad och Umeå kommun satte in i bolaget.

I och med att aktiekapitalet binds i fartyget är det extra viktigt att verksamheten bär sig, annars tvingas städerna förr eller senare att öka aktiekapitalet.

- Det är den gamla principen om utbud och efterfrågan som gäller. Vi tror att vi kan nå lönsamhet i den här trafiken med att ha låga priser och på det viset få upp volymerna, säger Häyry.

Försäljning ombord är viktig inkomst

Häyry nämner ombordförsäljning som en viktig inkomstkälla på fartyget.
- Om man lyckas hitta de rätta inköpskanalerna och kan sälja saker till ett förmånligt pris kan ombordförsäljning bli lönande, säger Mikael Löfqvist.

"Den nya Kvarkenfärjan ett bra initiativ av Vasa och Umeå"

Programmet är inte längre tillgängligt

- Vi har tittat mycket noggrant på den ekonomiska kalkylen. Bara kapitalkostnaderna inte blir för höga har man goda möjligheter att få verksamheten att gå runt. Några stora vinster blir det aldrig fråga om men runt ska det gå, säger Häyry.

RG 1 har ofta haft problem med isen på vintern. Häyry tror att den nya färjan ska klara isarna bättre och hålla tidtabellen mer tillförlitligt än RG 1.

- Vi har mer motoreffekt och fler motorer än på RG 1. Det bådar gott, säger Häyry.