Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rehn: Finland passivt i FN

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 14:04.
Elisabeth Rehn i Yles morgon-tv
Bild: Yle

Finland var för optimistiskt då det gällde förhoppningarna om en plats i FN:s säkerhetsråd, anser minister Elisabeth Rehn.

Trots att många länder hade lovat Finland sitt stöd i omröstningen om medlemskap valdes Finland inte. Rehn, som har fungerat i många FN-uppdrag vet att man inte alltid kan lita på andra länders löften.

- Det är ett rått spel, det har vi sett många gånger. Det var samma situation då vi förde kampanj för Islands medlemskap. Vi blev mycket besvikna över det negativa resultatet, sade Rehn i Yles morgon-tv i lördags.

Finland är inte ett likadant FN-land som tidigare, beklagade Rehn.

- Tidigare har vi haft tusentals fredsbevarare, nu har vi bara några få kvar. För säkerhets skull skickade vi några till Libanon, men det hjälpte inte mycket.

Rehn påminner om att Finlands utvecklingsbistånd bara har minskat.

- Då jag var i regeringen i början av 1990-talet nådde vi snabbt 0,7 procent av BNP, sedan kom alla ekonomiska problem och efter det stagnerade det, sade Rehn.

Rehn säger att hon högaktar utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) som har lyft FN högt i finländarnas medvetande.

Under den förra regeringsperioden förekom det ett litet korsdrag mellan två utrikesministrar och där rymdes inte FN in och i FN har man märkt att FN inte har varit någon prioritet i Finland.

Finland har varit mycket försiktigt med att delta i några FN-operationer. Finland deltog till exempel inte i luftskyddet i Libyen.

Kanske det hade varit klokt att låta bli att ge torkade blåbär och andra små gåvor.

Rehn menar att det inte finns någon orsak att klaga över slutresultatet i omröstningen. Vi gör mycket på andra håll och får saker att hända.

- Jag förstår att vi jobbade hårt för ett medlemskap i säkerhetsrådet, Kanske det hade varit klokt att låta bli att ge torkade blåbär och andra små gåvor. I det skedet sjönk kanske värdigheten lite, sade Rehn.