Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SDP beskylls för att försinka reform

Från 2012
Uppdaterad 27.06.2014 12:56.
Laboratorieundersökning.
Bild: YLE

Social- och hälsovårdsreformen fortsätter att skava i förhållandet mellan Socialdemokraterna och oppositionen. Centern och Sannfinländarna beskyller Socialdemokraterna för att hålla inne med information och försinka reformen.

I ett pressmeddelande i söndags skriver SDP att partiet inte vill hasta på med reformen. Tidsfristen för den arbetsgrupp som bereder reformen går ut vid slutet av året. Enligt pressmeddelandet vill omsorgsminister Maria Guzenina-Richardsson föreverkliga reformen på ett sätt som hela regeringen gemensamt kommer överens om.

Ordföranden för Centerns riksdagsgrupp Kimmo Tiilikainen och partisekreterare Timo Laaninen skriver i ett ställningstagande att SDP föraktar väljarna i kommunalvalet. Enligt Tiilikanien och Laaninen vill SDP flytta fram centrala kommunalpolitiska frågor till efter valet.

Också Sannfinländarnas ordförande Timo Soini beskyller SDP för att fördröja reformen. Soini skriver att SDP använde samma taktik i diskussionen om äldreomsorgen.

Enligt kritikerna har närmare 600 000 väljare röstat utan att veta vilken regeringens linje är i social- och hälsovårdsreformen.

Socialdemokraternas riksdagsledamot Mikael Jungner kräver för sin del att statsminister Jyrki Katainen (Saml) ingriper i spelet. Jungner kräver i sin blogg i uusisuomi.fi att statsministern lägger sig själv i blöt och föreslår en lösning som passar alla regeringspartier.