Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Katainen utsattes för hotfull situation i Åbo

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 14:07.
Jyrki Katainen.

En man försedd med kniv närmade sig i dag på eftermiddagen statsminister Jyrki Katainen (Saml) på en gata i Åbo.

Mannen hejdade Katainen och försökte prata med honom. Mannen tog fram kniven och fällde den framför statsministern på gatan.

Säkerhetsmännen grep omedelbart mannen och Katainens valturné kunde fortsätta efter en stund. Polisen har anhållit mannen.

Jyrki Katainen var i Åbo för att tala med väljare då incidenten ägde rum. Enligt Helsingin Sanomat skedde incidenten på Universitetsgatan.

Statsminister Katainen har via sin specialmedarbetare meddelat att han inte kommenterar incidenten i dag.

Hotfull men inte farlig situation

Statsrådet säger i ett meddelande att statsministern inte skadades och att han fortsätter sitt uppdrag normalt. Statsrådets säkerhetschef Timo Härkönen säger att situationen var hotfull men att den aldrig hann bli farlig.

- Tydligen har det förekommit en hotfull situation där säkerhetspersonalen har följ läget från början och när läget blev hotfullt vidtog man åtgärder, säger Härkönen

Ögonvittne: Knivmannen talade om att döda

Enligt ett ögonvittne var knivmannen ungefär 25 år gammal. Han hade skägg och brunt hår och såg relativt normal ut. Han väntade på sin tur, och började diskutera med statsministern. Han sade att han hade det svårt och att han ville be om hjälp.

Statsministern lyssnade en stund på honom, uppger ögonvittnet.

Efter det sade mannen: "Jag kom på lek för att döda dig". Han ställde sig på knä och man kunde se en kniv på marken. Säkerhetspersonalen tog genast tag i mannen och förde honom bort från statsministern. Kniven togs ifrån mannen. Katainen gick åt ett annat håll, säger ögonvittnet i en intervju för Yles redaktion i Åbo.

Läs också: Hotet mot Katainen nyhet också utomlands