Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ät & bli pank

Från 2012
Bildtext Jari Etelälahti fyller på ekologisk mjölk i Prisma. Literpriset är dyrare i Eat&Joy, men den ekologiska belastningen mindre.
Bild: Yle/Hanna Nordenswan

Ekologiska butiker stänger, men ekoprodukter verkar fortfarande intressera konsumenter trots den dyra prislappen.

Under hösten har flera som satsar på ekologiskt och närproducerat varit tvungna sätta lapp i luckan. Juuri i Helsingfors stängde i september och Eat&Joy's affär i Glaspalatset flyttar den här veckan över verksamheten till de större utrymmena i Gloet.

Eat&Joy har en verksamhetspunkt också i det stora köpcentret Prisma i Gamlas. En av grundarna, Jari Etelälahti, säger att det kan vara ett alternativ för små företag, även om han tycker att det är viktigt att de mindre affärerna också finns kvar.

- Här kan vi också hitta nya kunder, och de kan förhoppningsvis hitta nya smaker, säger Etelälahti.

Enligt honom har diskussionen kring ekologisk och närproducerad mat bara börjat. De sämre ekonomiska tiderna slår hårt mot ekobutikerna, men människor verkar bli allt mer intresserade av urpsrunget till det som finns på tallriken.

Stora kedjor konkurrerar ut de små

Inte heller enligt odlare Kaijus Ahlberg håller ekoboomen på att lägga sig. Ahlberg är ordförande för Helsingforsnejdens trädgårdsproducenter och odlar själv ekologiskt. Han tror att orsaken till att flera mindre butiker måste stänga är att de stora kedjorna köper in ekologiskt till sina egna hyllor.

Ahlberg säger också att intresset för ekologiskt ökar bland odlarna. Fler och fler funderar på att övergå till eko.

- Många gårdar överväger det för tillfället. Det är över huvudtaget rättvist att betala lite mer för inhemska produkter, producenterna i Finland är väldigt utsatta. Kostnaderna stiger och priset på produkterna stiger inte i samma takt.