Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Eon drar sig ur Fennovoima

Från 2012
Uppdaterad 24.10.2012 22:14.

Energibolaget Eon säljer sin verksamhet i Finland. Det innebär att bolaget drar sig ur kraftbolaget Fennovoimas kärnkraftsprojekt. Det är ett hårt slag för Fennovoima eftersom Eon äger 34 procent av bolaget.

Eon har beslutat att koncentrera sina resurser och investeringar på bolagets verksamhet i Sverige och Danmark. Därför börjar bolaget sälja sin affärsverksamhet och egendom i Finland, säger Jonas Abrahamsson, vd för Eon Nordic. Enligt Eon baserar sig den nya strategin på de ekonomiska utsikterna i Europa och på den långsamma eller avstannade tillväxten i många länder.

- Det är ett mycket svårt beslut och inget roligt beslut, likväl är det nödvändigt för Eon med tanke på hur förutsättningarna har förändrats och hur de ser ut idag i Europa runt omkring oss, säger Abrahamsson.

Eon äger alltså 34 procent av Fennovoima. Resten, det vill säga 66 procent, ägs av Voimaosakeyhtiö SF som består av 67 finländska delägare.

Abrahamsson säger att han förstår Fennovoimaprojektets betydelse för Finland. Han säger att Eon kommer att hjälpa Voimaosakeyhtiö SF att hitta ett nytt sätt för att föra projektet vidare.

Tidigare i år uppdagades sprickor i Voimaosakeyhtiö SF och S-gruppen, Atria och några lokala aktörer drog sig ur Fennovoima.

Fennovoimas styrelseordförande Pekka Ottavainen säger ändå att kärnkraftsprojektet i Pyhäjoki fortskrider enligt planerna, trots Eons beslut.
- Uppgiften att Eon drar sig tillbaka var en tråkig nyhet, men Fennovoima fortsätter med arbetet att välja en kärnkraftsleverantör. Tidtabellen påverkas inte.

Pekka Ottavainen vill inte spekulera i vem som kan tänkas köpa upp E.ON:s andel av kärnkraftsprojektet.
- Jag litar på att vi har ett bra projekt. Tids nog kommer vi att hitta en ny ägare.

En av de få tänkbara köparna i Finland är Fortum som 2010 fick back på sin ansökan att bygga en tredje kärnreaktor i Lovisa. Bolaget har i dag hunnit meddela att inte ännu vill kommentera om det är intresserat att köpa Eons andel i Fennovoima. Ett alternativ för Fortum kunde vara att försöka få sin ansökan om ett kärnkraftverk i Lovisa prövad på nytt.

Slaget efter tolv diskuterade frågetecknen kring Fennovoimas kärnkraftsprojekt tidigare i höst. Lyssna på diskussionen på Arenan!

Läs också:
Osäkerhet bland Fennovoimas småägare
Outokumpu överger inte Fennovoima
Åbo energi funderar kring sitt innehav i Fennovoima
"Nya avhopp från Fennovoima på kommande" (04.10.2012)
Expert: Finansiärer kan lämna Fennovoima (12.6.2012)
Eons pressmeddelande (på finska)