Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

D-vitaminpreparat kan vara bluffprodukter

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 14:08.
En man tar ett piller
Bild: Yle/Ludovic di Orio

En stor del av de D-vitaminpreparat som finns på marknaden innehåller inte den mängd D-vitamin som utlovas på etiketten. Det visar en undersökning som är gjord vid Östra Finlands Universitet.

I vissa preparat finns ingen D-vitamin alls. Forskarna undersökte 23 D-vitaminprodukter - av dem uppfyllde endast 8 de krav som Livsmedelssäkerhetsverket ställer.

Biokemisten, filosofie doktor Tarja Nurmi, säger sig vara överraskad över resultatet. Hon hade trott att högst en eller ett par av preparaten skulle underkännas.

Priset var heller ingen avgörande faktor, inte heller var D-vitaminburken hade köpts. Apoteksvaror är inte automatiskt mer pålitliga än andra, påpekar Nurmi.

Vitamintillverkare kritiska

Vitamintillverkarna förhåller sig ändå kritiskt till undersökningen.

Enligt Vitabalans som tillverkar mediciner och kosttillskott är undersökningen som gjorts vid Östra Finlands universitet opålitlig.

Med de analysmetoder som har använts kan man inte få fram den exakta mängden vitamin i de olika preparaten, anser man vid Vitabalans.

Tre av Vitabalans D-vitaminpreparat ingick i undersökningen. En av dem påstås innehålla endast 59 procent av den mängd D-vitamin som utlovas.

Se listan på alla undersökta preparat (i pdf-format).

Min Morgon diskuterar D-vitamin med docent Christel Lamberg-Allardt

Tv-programmet Akuutti: Hur mycket D-vitamin lönar det sig att äta? (På finska)

Diskussion om artikeln