Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

D-vitaminpreparat dras bort från marknaden

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 14:09.
Bild: Yle

Skandalen kring D-vitamintillskotten blir bara större.

Tillverkarna drar nu bort två D-vitaminpreparat från marknaden. Det är frågan om preparaten Force-vitamin D 125 och Mega D3 125.

Enligt den omtalade undersökningen vid Östra Finlands universitet innehåller dessa preparat inte alls D-vitamin.

Tidigare under torsdagen bekräftade Kristiina Vuori som är chef för Universitetets apoteks produktsortiment, att de apelsinsmakande Sana-Sol-tabletterna dragits bort från marknaden, eftersom deras vitaminhalt ligger under den rekommenderade gränsen.

Apotekare chockad

För apotekaren Bengt Mattila vid Apoteket Svanen i Helsingfors kom nyheten om bluffpreparaten som en chock. Enligt honom sätter det apotekens trovärdighet och tillförlitlighet på spel, därför bestämde han sig för att granska sina egna hyllor.

- Jag märkte genast att vi faktiskt hade en av de listade bluffvitaminerna i våra egna hyllor, men nu har vi tagit bort dem.

Enligt Mattila är det svårt för apoteken att själv kontrollera det här eftersom det på grund av EU-direktiv inte längre görs någon förhandskontroll av kosttillskott. Det enda man kan göra är att hålla sig till större och bekanta tillverkare, konstaterar han.

- Vi apotekare är ganska är handfallna inför det här och har inte riktigt verktyg eller möjlighet att kontrollera den här formen av produkter som inte genomgår en förhandskontroll, säger Mattila.

Bengt Mattila tror att samma problem också gäller för andra populära produkter, eftersom det ständigt dyker upp nya företagare som försöker göra snabb vinst genom att sälja preparat som är i ropet. Det här kommer i sin tur att leda till en snöbollseffekt så att alla kosttillskott börjar synas, tror han.

Den kritik som har riktats mot forskningen har Bengt Mattila ändå svårt att tro.

- Tillverkarna borde vara mycket försiktiga med sin kritik innan de själv kan presentera motbevis. Jag är övertygad om att man vid Östra Finlands Universitet kan sin sak så bra att man inte släpper igenom opålitliga analyser.

Se listan på alla undersökta preparat (i pdf-format).

Min Morgon diskuterar D-vitamin med docent Christel Lamberg-Allardt

Tv-programmet Akuutti: Hur mycket D-vitamin lönar det sig att äta? (På finska)