Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Skyfall är veckans premiär i filmvärlden

Från 2012
Uppdaterad 31.10.2012 10:37.
James Bond
Bild: Sony Pictures

Skyfall
Regi: Sam Mendes

Handling: James Bond (Daniel Craig) befinner sig i Istanbul, en hårdskiva men en lista på alla dubbelagenter har hamnat i fel händer. Bond och kollegan Eve (Naomie Harris) tar upp jakten men det hela slutar med att Bond och skurken slåss på taket till ett tåg, Eve står med ett vapen längre bort och tvekar om hon kan skjuta, för det finns en risk att hon istället träffar Bond. Via radiokontakt står chefen M (Judi Dench) i London och lyssnar, hon är irriterad och arg och säger åt Eve att skjuta, men det hela får fatala följder.

Kulturtimmen: Filmpremiär i Kulturtimmen 25.10.12

Programmet är inte längre tillgängligt

Johanna tycker: Skyfall är en mörk film på många plan. Den handlar om hur James Bond som agent både kan misslyckas och även dö. Den handlar om hur tiden kanske gått förbi både Bond och M. M försvarar sig ursinnigt och säger att hon och hennes agenter tvingas jobba i skuggan för det är där skurkarna finns och syftar då på den cyberterrorism de kämpar mot i filmen. Men även rent konkret är det mörkt, det är ett regnigt London, ett dimmigt Skottland och ett nattligt Shanghai och är vi inte ute är vi under jorden i ett hemligt tunnelsystem. Det intressantaste är kanske ändå att Skyfall nu går bakåt i tiden och avslöjar Bonds barndom.

Regissören heter Sam Mendes och är känd för filmer som American Beauty och Road to Perdition (en film där även Daniel Craig var med). Mendes ger utrymme åt skådespelarna och därför har vi också en av de mer spännande Bond skurkarna på länge. Raoul Silva (Javier Bardem) är en intelligent man som blivit förrådd och nu är ute efter hämnd. Bardem är kusligt bra i sin roll och lyckas ta sig förbi en konstig frisyr och underliga kläder och ändå skapa en figur som fascinerar. Daniel Craig fortsätter att imponera som en Bond med både smärta och hjärta och nu får vi dessutom veta nåt om hans barndom. Men gladast blir man ändå över att M äntligen stiger fram och får den plats hon förtjänar i berättelsen om Bond. Samtidigt kan man fundera på om det rentav är M som är den ultimata Bond-flickan.

Bond-filmen fyller 50 år och visst visar Skyfall att man kan sin historia. Här finns referenser och kopplingar till tidigare Bond-filmer och skådespelaren Daniel Craig inte bara är Bond, han äger Bond. Så för en Bondfantast är filmen en njutning.

Webbplats

Så kom Skyfall till: Aftonbladet