Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SFP höll ställningarna

Från 2012
Uppdaterad 29.10.2012 11:45.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Precis som förr. Så kunde man säga om läget för Svenska folkpartiet. Röstandelen landade på 4,7 procent, precis som för fyra år sedan.

Det paradoxala är att det faktiskt var Sannfinländarna som blev räddaren i nöden för SFP på många orter. När andra partier läckte till Sannfinländarna kunde SFP hålla ställningarna - och till och med gå framåt som till exempel i Vasa.

I Vasa bävade SFP för hur det skulle gå efter sammanslagningen med Lillkyro, där Samlingspartiet var starkt. Skulle SFP behålla sin ställning som största parti, med Samlingspartiet nafsande i hälarna? Ett stort frågetecken var ju dessutom flera veteraners sorti från den kommunala scenen. Resultatet blev på sätt och vis dött lopp - 15 mandat mot 15 för de två stora.

Går vi söderut till Åboland så tappade SFP ett mandat i Åbo. Där kan splittringen av svenska kandidater på många partier ha inverkat. I Pargas förlorade SFP hela fyra mandat men har fortfarande majoriteten i fullmäktige

På Kimitoön - där SFP traditionellt har varit starkt - blev det också back - nu med två mandat. Uppstickaren Fri Samverkan med flera före detta SFP-politiker i sina led bidrog till bakslaget.

I Raseborg fick SFP närapå majoritet med 21 av 43 platser.

I Ingå lyckades SFP komma igen. Med tre platser till blev det enkel majoritet i fullmäktige.

I Sjundeå har fusionsbråket varit en av de stora vattendelarna. Nu blev det de som förespråkar fusion med Lojo som vann, medan Lojomotståndarna med SFP i spetsen förlorade, dock bara med ett mandats marginal. Men SFP blir ändå största partiet i Sjundeå med nio av 27 mandat.

I Helsingfors var en av de stora valfrågorna för SFP skolnätverksreformen. En av de tongivande SFP- politikerna - Maria Björnberg-Enckell - lämnade kommunalpolitiken efter förödande kritik mot hennes andel i de föreslagna sammanslagningarna av högstadier och gymnasier. Skolreformskritikern Astrid Thors drog tillbaka sitt beslut att inte ställa upp och blev partiets röstdrottning i Helsingfors med närmare 2 300 röster. För SFP betydde det fem mandat, och att ställningarna från det förra valet behölls.

I Borgå oroade man sig i SFP för vad de senaste tidernas tuffa sparprogram i kombination med en generationsväxling bland kommunpolitikerna skulle ställa till med. Farhågorna verkar ha varit ogrundade. SFP förblev största parti med 16 mandat, precis som före valet. Mikaela Nylander tog Sannfinländaren Pirkko Ruohonen-Lerners plats som valdrottning i Borgå med 1 270 röster.