Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sannfinländarna träder in i landskapsstyrelsen

Från 2012
Egentliga Finlands förbund 2
Bild: YLE/ Nora Engström

Kommunalvalen i Egentliga Finland medför förändringar också i landskapsförvaltningens förtroendeorgan. Sannfinländarna får åtta platser mer än tidigare.

Den politiska sammansättningen följer kommunalvalsresultatet och i landskapsfullmäktige som har 102 ledamöter får sannfinländarna elva platser, i stället för nuvarande tre. Samlingspartiet förlorar en plats och har 28 platser i nya fullmäktige. SDP förlorar två platser och får nu 22. Centern förlorar en plats och har 16 platser i landskapets högsta beslutsfattande organ. De övriga platserna i landskapsfullmäktige fördelar sig enligt följande: Vänsterförbundet 10, SFP 4 (-1) och Kristdemokraterna 2 platser. De blåvita mister sin enda ledamot i landskapsfullmäktige.

I landskapsstyrelsen på 19 personer är Samlingspartiet största parti med sex platser. Sannfinländarna kommer som nytt parti till landskapsstyrelsen och får två platser. SDP och De gröna mister varsin plats, övriga partier har samma antal styrelseledamöter som tidigare.
Nya landskapsstyrelsen utnämns vårvintern 2013. Landskapsfullmäktige växer från 100 till 102 ledamöter på grund av att invånarantalet i Salo och S:t Karins vuxit.