Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Experter: Centerns resultat anmärkningvärt

Från 2012
Uppdaterad 29.10.2012 11:26.
Bild: Lehtikuva/ Sari Gustafsson

På frågan om vad som var det mest överraskande med kommunalvalet svarar statsvetaren Åsa Bengtsson att Centerns valresultat är värt att lyfta fram.

I en studiointervju i Aktuellt i morse sade hon att Centern nu gjort en ordentlig upphämtning efter det usla resultatet i riksdagsvalet för ett och ett halvt år sedan. Resultatet var ganska bra för Centerns del och partiet behåller sin position som kommunparti nummer ett med 3 000 ledamöter i landets kommuner.

Statsvetaren Göran Djupsund håller med om att Centerns resultat var det mest överraskande i kommunalvalet. För mindre än ett halvår sedan fick partiet fruktansvärt dåliga siffror i opinionsmätningar och partiet har gjort en upphämtning precis under valrörelsen och hösten, konstaterar Djupsund.

För Sannfinländarna kan valet däremot te sig som en besvikelse eftersom partiet med tanke på opinionsmätningarna kunde ha fått kring 16 procent av rösterna, konstaterar Bengtsson. Sett ur ett vidare perspektiv är det här enligt Bengtsson ändå ett stort valresultat för Sannfinländarna. Partiet har nu närmare 1 200 ledamöter runt om i landet, 700 fler än hittills, och de här ledamöterna lägger grunden för ett bra resultat i riksdagsvalet 2015. För att klara ett bra riksdagsval måste man enligt Bengtsson ha trovärdiga kandidater som har erfarenhet av politiskt arbete.

Göran Djupsund håller med Bengtsson och säger att man såg på partiledaren Timo Soini (Sannf) vid valvakan att han inte var nöjd med resultatet. Djupsund anser att Sannfinländarna tappade röster eftersom det inte kom några nya stora nyheter om problemen inom eurozonen.

Diskussion om artikeln