Kriget kastar långa skuggor
Under andra världskriget skickades drygt 70 000 finländska barn till Sverige som krigsbarn. Irja Kerttula hette ett av dessa barn som tillsammans med två av sina syskon reste från det krigshärjade Kemi till tryggheten i svenska Hofors.
I boken Soldatens dotter (Sahlgrens förlag, 2005) berättar Irja Olsson (född Kerttula) om hur hon deltog i en kurs i kreativt skrivande vid Tammerfors universitet och hur kursdeltagarna fick i uppgift att skriva ner en berättelse som baserade sig på faktiska händelser i ens liv. Efter en tystnad på femtio år beslutade sig Irja för att skriva ner minnen från sin barndom och från tiden som krigsbarn i Sverige.
Soldatens dotter är en historia som handlar om en barndom som präglades av social misär, en barndom där kriget satte djupa spår såväl hos vuxna som hos barn.
I den fristående fortsättningen, Kriget kastar långa skuggor (Sahlgrens förlag, 2012), berättar Irja Olsson om återkomsten till drömlandet Sverige och om livet som bl.a. servitör, sångerska och radioredaktör på Sveriges Radio i Gävle där hon bott sedan mitten av 1950-talet.
I dag är Irja Olsson också ordförande för Riksförbundet Finska Krigsbarn i Sverige, men vägen till att erkänna att hon är ett krigsbarn har varit lång och smärtsam.
Irja Olsson besökte Bokmässan i Helsingfors och Marit Lindqvist träffade henne för ett samtal om såriga minnen som Irja lyckats sätta ord på efter decennier av tystnad:
I Yles Arkiv hittar du mer material om finländska krigsbarn: