Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Så får orkaner, tyfoner och cykloner sina namn

Från 2012
Uppdaterad 02.09.2016 10:44.
Orkanen Isaac härjar vid Lake Pontchartrain.
Bild: EPA / Skip Bolen

På olika områden i världen har de tropiska cyklonerna olika benämningar. Man talar om orkaner, tyfoner eller cykloner beroende på var de uppträder.

I norra Atlanten, Karibiska havet och östra Stilla havet kallas de orkaner. I västra Stilla havet, förutom området runt Australien, kallas stormarna tyfoner och i Indiska oceanen och Stilla havet runt Australien talar man om cykloner.

I Japan har det varit populärt att numrera de tropiska cyklonerna medan man i de flesta andra länder föredragit att använda en namnlista.

Den första som namngav en cyklon sägs ha varit en australisk meteorolog som i början av 1900-talet uppkallade dem efter politiker han tyckte illa om.

Från kvinnonamn till listor

Under andra världskriget gav meteorologer vid USA: s armé orkanerna inofficiella namn efter sina fruar och flickvänner.

Mellan år 1950 och 1952 namngavs orkanerna i den norra delen av Atlantiska oceanen i enlighet med det fonetiska alfabetet.

År 1953 började USA: s väderbyrå använda kvinnonamn för att beteckna stormarna. Sedan år 1979 har World Meteorological Organization (WMO) och den nationella vädertjänsten i USA uppkallat orkaner också efter män.

Det finns sex stycken namnlistor med orkannamn och de roterar med sju års mellanrum. Enda gången då det görs förändringar i listan är om en orkan varit så dödlig och förödande att det skulle vara olämpligt att använda namnet om en ny storm.

Det här var till exempel fallet med Katrina. Över 1 800 människor omkom i USA på grund av Katrinas framfart 2005. Det var den mest förödande orkan som drabbat USA sedan 1928.

Ifall det skulle uppstå över 21 orkaner under en säsong och namnen på den vanliga listan tar slut övergår man till att använda det grekiska alfabetet (alfa/alpha, beta, gamma, delta och så vidare).

Här finns en lista på namn för de närmast följande åren

Tyfoner får asiatiska namn

I nordöstra delen av Stilla havet har kvinnonamn används sedan slutet av 1950-talet och mansnamn sedan slutet av 1970-talet. I den nordvästra delen togs kvinnonamn i bruk redan i mitten av 1940-talet.

På 2000-talet har tyfonerna i nordvästra delen av Stilla havet börjat namnges enligt nya principer.

Alla de 14 stater och områden som hör till WMO:s Typhoon Committee har deltagit i arbetet med att hitta på namnen.

De nya namnen består till största delen av andra än kvinno- och mansnamn. Tyfonerna uppkallas i stället efter växter, djur och till och med matvaror.

Diskussion om artikeln