Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tuffa förhandlingar att vänta i Hangö

Från 2012
Uppdaterad 01.11.2012 10:53.
SDP:s Ulf Lindström från Hangö
Bildtext Ulf Lindström var Hangös röstmagnet.
Bild: YLE/Helena Rosenblad

Radio Vega Västnyland: Tuffa politiska förhandlingar väntas i Hangö

Programmet är inte längre tillgängligt

I Hangö ser de politiska förhandlingarna ut att bli svåra efter kommunalvalet.

I kommunalvalet år 2008 hade högerpartierna SFP och Samlingspartiet tillsammans 16 platser i fullmäktige och det hade också vänsterpartierna Vänsterförbundet och SDP.

Centern hade två platser och Kristdemokraterna en plats.

Vänsterblocket och högerblocket fördelade ordförandeplatserna och platserna i nämnder och styrelse mellan varandra. Kristdemokraterna gavs smulor medan Centern frystes ut efter att partiets röstmagnet Eero Koli hade ställt hårda krav.

Nu är läget ett annat. Vänsterblocket har fortfarande 16 platser medan högerblocket sitter på 15 mandat.

Det betyder att Sannfinländarna med sina två mandat kanske kommer att agera vågmästare medan Centern och kristdemokraterna med varsitt mandat också kan ha sitt finger med i spelet.

Tufft läge

Socialdemokraternas röstmagnet Ulf Putte Lindström medger att hårda politiska förhandlingar är att vänta.

- Det kommer att vara betydligt knepigare än senast. Jag är säker på att vi kommer att föra en dialog med SFP till att börja med. Sedan plockar vi in sakta mak med andra i diskussionerna.

Sannfinländarnas Pekka Tuunanen vill i det här skedet inte berättar mera om hur partiet tänker i Hangö, men han medger att telefonen har gått het och att flera partier redan har tagit kontakt och föreslagit samarbete. Nu vill han höra mera om hur de övriga partierna resonerar och tänker.

SDP:s Ulf Putte Lindström säger att han kommer väl överens med Kristdemokraternas Olli Mustonen. Sannfinländarna är ett större frågetecken men det är förhandlingarna som räknas.

- Är de alls intresserade av samarbete? Hurudana krav ställer de? Allt det avgör. Inte åsidosätter man någon eller gör någon till martyr utan man måste föra ordentliga förhandlingar. Ingen är utfryst innan man har diskuterat.

Ulf Putte Lindström var socialdemokraternas röstmagnet i Hangö och är ordföranden för grundtrygghetsnämnden den här mandatperioden. Han vill i det här skedet inte säga vilken post han själv aspirerar på.

Diskussion om artikeln