Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lojopolitiker håller dörren på glänt för Sjundeå

Från 2012
Uppdaterad 13.05.2015 14:59.
Bild: YLE / Robin Lindberg

Radio Vega Västnyland: Vad säger nya Lojo om fusion med Sjundeå

Programmet är inte längre tillgängligt

Sakta i backarna - är budskapet från de flesta Lojopolitiker vi har ringt upp. De vill ändå inte stänga fusionsdörren helt och hållet för Sjundeå.

På basis av kommunalvalsresultatet i Sjundeå verkar det som att en majoritet av politikerna där vill att kommunen framöver fusioneras med Nya Lojo.
Men sakta i backarna - är budskapet från de flesta Lojopolitiker vi har ringt upp.
De vill ändå inte stänga fusionsdörren helt och hållet för Sjundeå - men initiativet måste i så fall komma därifrån.

Sannfinländaren Jukka Sassi bor i nuvarande Lojo. Om det visar sig att Nya Lojo börjar fungera bra efter den fusion som blir verklighet nu vid årskiftet, utesluter Jukka Sassi inte en fusion mellan Lojo och Sjundeå om ett par-tre år, om Sjundeå verkligen tydligt vill det här.

Han är för tvåspråkighet och ser bland annat tågtrafiken i Sjundeå som en styrka.

Samlingspartiets Irene Äyräväinen, som i egenskap av ordförande för fusionsstyrelsen för Nya Lojo på nära håll har sett Sjundeås roende och hopande i fusionsfrågan, säger att Sjundeåpolitikerna riktigt noggrant måste gå igenom saken, så de han handla på stadig grund.

Hon gissar att ganska många politiker i Lojo nu vill ha en paus med Sjundeåförhandlingar.

Birgit Aittakumpu har bott fem år i Pusula och de senaste tre åren i Karislojo.
Hon valdes in i Nya Lojo-fullmäktige för Vänsterförbundet och är beredd att diskutera fusion med Sjundeå, om kommunen tar kontakt.

Hon säger att "tillsammans är vi starka", och tror att kommuner nog senare kommer att komma i släptåg för att bli en del av Nya Lojo.

Taina Lackman från Antskog i Karislojo nära gränsen till Raseborg valdes in för Socialdemokraterna i Nya Lojo-fullmäktige.

Hon anser att det är bra om fler områden som inte hör till det nuvarande Lojo fusioneras med Lojo. För då blir de här områdena starkare.

Centerns Lassi Huhtala bor i nuvarande Lojo. Inte heller han anser att det är för sent för Sjundeå att försöka bli en del av Nya Lojo.

Om det blir aktuellt att igen förhandla med Sjundeå om fusion, måste Sjundeå visa upp en verkligt stark vilja för den här saken, säger Huhtala.

Men det här kan komma upp tidigast om några år, om arbetet med att sätta ihop Lojo, Nummi-Pusula och Karislojo visar sig fungera bra i praktiken.

Annmari Kuurto bor i nuvarande Lojo och är invald i nya fullmäktige för De gröna.

Hon vill inte helt och hållet stänga fusionsdörren för Sjundeå som hon själv pendlar genom på väg till jobbet i Helsingfors.

Hon är inte säker på att hennes egen kommun Lojo skulle vinna något på en fusion, men Sjundeå kunde nog kanske ha nytta av att bli en del av Nya Lojo.

Diskussion om artikeln