Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Jämnare könsfördelning i nya fullmäktige

Från 2012
Uppdaterad 30.10.2012 11:12.
helsingfors stadsfullmäktige
Bildtext I denna sal är könsfördelningen jämnare de följande fyra åren.
Bild: YLE

Könsfördelningen i huvudstadsregionens kommunfullmäktige är jämnare i år än vad den var för fyra år sedan.

Jämfört med valet 2008 är det ändå kvinnorna som tar hem en liten seger. Söndagens val slutade med 51 procent kvinnor och 49 procent män bland de invalda i hela regionen.

Den största skillnaden från det förra valet kan man se i Helsingfors, där det i år var 49 procent kvinnor som blev invalda i jämförelse med fyra år tidigare då hela 58 procent var kvinnor.

Dan Koivulaakso (Vf) tycker att det är en bra sak att könsfördelningen är så jämn i Helsingforsregionen.

- Att det inte är lika jämställt i andra regioner tycker han att tyder på att staden har framåtsträvande röstare som inte bara tittar på vilket kön en kandidat har.
Koivulaakso tror att väljaren, istället för att välja ett kön, väljer en kandidat utgående från det man själv tror på.

Fatbardhe Hetemaj (Saml) är på samma linje som Koivulaakso.

- Visst är det roligt att höra att jag är vacker, men jag hoppas verkligen att de som röstat på mig har gjort det för mina egenskapers skull. Vi hade många kvinnor som tävlat i skönhet i vårt parti som inte blev invalda så en skönhetstävling skulle jag inte kalla kommunalvalet.

Hetemaj är även överraskad av kommentarerna hon fick då hon gjorde sin valkampanj. Det var fler män än kvinnor som gav henne positiv feedback än vad kvinnor gjorde.

Kommunen där könsfördelningen är jämnast i huvudstadsregionen är Grankulla där det valdes in lika mycket män och kvinnor i fullmäktige.