Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pensionärer oroade för att bli utan bostad i Näse

Från 2012
Uppdaterad 01.11.2012 05:26.
Bildtext I de lägre husen blir trappuppgångarna försedda med hiss.
Bild: Yle/Rinna Härkönen

Många av invånarna i tre bostadsbolag i Näse i Borgå är oroade för om de kan bo kvar. Orsaken är de omfattande renoveringar som görs i bolagen.

I de tre bostadsbolagen Borgåport, Näseport och Näsebro förnyas rören, badrummen och hissarna. Disponent Tuula Kallio säger att rörrenoveringen är en nödvändighet. Rören springer ofta läck och försäkringsbolaget betalar inte ut några ersättningar längre. Det här betyder ett ständigt tryck på att höja bostadsvederlaget.

Kostnadsberäkningen för renoveringen går på 32 miljoner euro. Räkningen blir ungefär 1000 euro per kvadratmeter för dem som bor i det äldsta bostadsbolaget, Borgåport. De som bor i de nyare bolagen betalar troligen ungefär 700 euro per kvadratmeter.

Invånaren Rose-Marie Wikström har pratat med många andra som bor i bostadsbolaget. Hon säger att många fasar för den räkning som komma skall. Wikström berättar att många av dem som bor i bostadsbolaget har bott där sedan de stod färdiga i slutet av 60-talet och början av 70-talet. I dag lever de på små pensioner.

Wikström sätter föga tillit till planerna på att finansiera renoveringen med nybygge. Enligt planerna ska det byggas ett högt hus till på tomten och en våning till på de lägre husen. Men Wkström tror att det tar länge innan de här planerna blir verklighet. "Vi ligger nog på Näsebacken då", säger hon.

Reporter här Carmela Walder.