Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pusslandet med presidieposter börjar

Från 2012
Uppdaterad 31.10.2012 10:48.
Åbo stadsfullmäktige.
Bild: YLE/Andy Ödman

Nu börjar förhandlingarna om fördelning av platser i kommunernas förtroendeorgan. Och av Österbottens 14 kommuner och städer ska sju hitta antingen en ny styrelseordförande eller en ny fullmäktigeordförande, eller både och.

- Det är alldeles för tidigt att spekulera om presidieposter i kommunen så här någon dag efter kommunalvalet, säger Kjell Heir som är första viceordförande i Vöråfullmäktige.
Han hör till de tre med flest röster i Vörå.

- Jag har inte ens tänkt på hur de här posterna ska fördelas och vilken uppgift jag då kan tänka mig, säger Martin Markén som är SFP-gruppens ordförande i Vöråfullmäktige.

Nu ska presidieposterna i kommunerna fördelas

Programmet är inte längre tillgängligt

Men det lutar åt fullmäktigeordförandeskapet.
- Där är arbetsbördan rimlig, medan ordförandeskapet i styrelsen innebär en massa jobb. I all synnerhet nästa år då vi ska tampas med social-och hälsovårdsreformen och kommunreformen, säger Markén.
Hon fick näst mest röster i Vörå.

Förtroendeuppdragen fördelas efter valet

Programmet är inte längre tillgängligt

- Det är viktigt att kunna samarbeta, men också att vara en erfaren politiker så att ens samarbetspartner faktiskt vet hurudan människa man har att göra med, säger nuvarande stadsfullmäktigeordförande i Jakobstad, Pia Rosengård-Andersson.
Hon ställde inte upp för omval i kommunalvalet.

På lördag ska partierna i Vasa se över platsfördelningen i fullmäktige, styrelse, nämnder och direktioner. I går sammanträdde SFP.s fulmäktigegrupp och samorganisationens styrelse då de bland annat utsåg förhandlare till mötet.

Även SDP:s kommunorganisation diskuterade läget efter valet i går. På fredagen utser partiet förhandlare till mötet med SFP och samlingsparitet på lördag.