Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Elevantalet i VNF har minskat kraftigt

Från 2012
Uppdaterad 31.10.2012 10:59.
Västra Nylands Folkhögskola i Karis
Bildtext Västra Nylands Folkhögskola tvingas banta ned på sin verksamhet.
Bild: YLE/Petra Thilman
Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Västra Nyland Folkhögskola bantar utgifter - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Antalet betalande elever vid Västra Nylands Folkhögskola har minskat med nästan en fjärdedel. Det här är en av orsakerna till att skolan måste spara.

Eftersom ungdomar mellan 16 och 19 år är färre än tidigare så fyller de inte upp alla studieplatser i Svenskfinland. I Västra Nylands Folkhögskola är de betalande elevernas antal kring 150 stycken - det är närmare 40 färre än skolan räknat med.

Dessutom har stödet från staten minskat och det innebär att folkgögskolan måste spara lite på 180 000 euro.

Alla ska spara

Bland annat ska antalet timlärare och heltidsanställda lärare minska och rektorn har anhållit om att frivilligt sänka sin lön för en bestämd tid. Personalen ska också ta frivillig tjänstledighet för att minska på skolans utgifter.

Vidare är det meningen att kökspersonalen ska tvätta sina kläder själv och det städavtal som hittills har gällt har sagts upp. Man vill också minska på utgifterna för städmaterial och för mat och vatten.

För att balansera upp situationen hoppas VNF att de fnlandssvenska fonderna kan ge mera pengar till skolan. Man planerar också att hyra ut klassrum och verkstäder för att få mera inkomster.